Доступність посилання

ТОП новини

Журналіст BBC Захаров повідомив, що виїхав із Росії через стеження за ним


Мін’юст Росії вніс Андрія Захарова до реєстру ЗМІ-«іноагентів» на початку жовтня (фото ілюстративне)
Мін’юст Росії вніс Андрія Захарова до реєстру ЗМІ-«іноагентів» на початку жовтня (фото ілюстративне)

Кореспондент Російської служби ВВС Андрій Захаров повідомив, що виїхав із Росії до Лондона через, як він зазнасив, «досить безпрецедентне стеження» за ним.

«Поки що незрозуміло, з чим було пов’язане стеження: з тим, що мене визнали «іноагентом», або, можливо, з матеріалом про хакерів із групи Evil Corp, який я робив зі своїми британськими колегами», – розповів він у відео з Лондона, опублікованому на сайті ВВС.

Мін’юст Росії вніс Андрія Захарова до реєстру ЗМІ-«іноагентів» на початку жовтня. Корпорація BBC раніше заявляла, що категорично відкидає рішення російської влади про включення Захарова до цього реєстру.

«У світі широко відома репутація BBC як незалежної і такого, що заслуговує на довіру, джерела інформації. Протягом 80 років Російська служба BBC News є життєво важливим джерелом точних і неупереджених новин для російськомовної аудиторії», – йшлося у заяві видання.

У грудні 2019 року Міністерство юстиції та фінансів США ввело санкції щодо 17 фізичних осіб та семи юридичних осіб, пов’язаних з Evil Corp, яка зареєстрована в Росії. Росіян звинувачують у кіберзлочинах, через які з банківських рахунків американських громадян та компаній було вкрадено щонайменше 100 мільйонів доларів. За інформацію, яка може призвести до затримання членів Evil Corp, у США призначено нагороду 5 мільйонів доларів.

Керівником угруповання Мінфін США називає людину на ім’я Максим Якубець, який, як вважають, є колишнім офіцером елітного підрозділу спецпризначенців ФСБ. Він одружений з Альоною Бендерською, засновницею компанії, пов’язаної з управлінням Центру спеціального призначення ФСБ «Вимпел».

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.
XS
SM
MD
LG