Доступність посилання

ТОП новини

Розслідувачі оприлюднили нові дані про зв’язки підозрюваних в отруєнні Скрипалів із ГРУ Росії


Руслан Боширов і Олександр Петров, яких британська влада підозрює в отруєнні колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля і його дочки в Солсбері в березні цього року
Руслан Боширов і Олександр Петров, яких британська влада підозрює в отруєнні колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля і його дочки в Солсбері в березні цього року

Розслідувальна група Bellingcat і російське видання The Insider 20 вересня опублікували нові дані, які можуть свідчити про роботу Олександра Петрова і Руслана Боширова, підозрюваних у замаху на Сергія і Юлію Скрипалів у Великій Британії, на російську військову розвідку, відому як ГРУ.

На думку авторів публікації, Петров і Боширов можуть бути причетні не тільки до замаху на колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля і його дочки Юлії в британському Солсбері, а й до спроби крадіжки даних із лабораторії в швейцарському місті Шпіц, а також до злому комп’ютерних систем Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA).

Крім того, виявилося, що серії і номери закордонних паспортів Петрова і Боширова практично повністю збігаються з серією і номером одного із закордонних паспортів росіянина Едуарда Широкова (Шишмакова). Він, на думку влади Чорногорії, був організатором невдалого військового перевороту в цій країні в жовтні 2016 року.

«Судячи з усього, співробітники ГРУ і справді отримують паспорти особливої серії – а якщо це так, то будь-хто, отримавши доступ до бази паспортів, може виявити всіх співробітників Головного управління Генштабу», – пише The Insider.

Видання також підтверджує, що номер телефону, виявлений на копіях паспортних особистих справ Петрова і Боширова, належить Міноборони Росії, і цілком ймовірно, саме військовій розвідці.

Британія звинуватила росіян Петрова і Боширова в отруєнні Скрипалів – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Видання також стверджує з посиланням на джерела, що саме Петров і Боширов були тими росіянами, які, за повідомленнями, були затримані раніше в Нідерландах за підозрою в стеженні за швейцарською хімічною лабораторією в Шпіці і спробі злому її комп’ютерної мережі.

Раніше The Insider і Bellingcat опублікували документи, як стверджується, з системи «Російський паспорт», з аналізу яких видно причетність Петрова і Боширова до російських спецслужб. Самі Петров і Боширов в інтерв’ю російському державному телеканалу іномовлення RT заявили, що є бізнесменами і їздили в Солсбері як туристи.

XS
SM
MD
LG