Доступність посилання

ТОП новини

Швейцарія підтверджує видворення росіян через шпигунство у справі Скрипаля


За повідомленням, це сталося навесні, затриманих згодом вислали до Росії
За повідомленням, це сталося навесні, затриманих згодом вислали до Росії

Влада Швейцарії підтверджує повідомленням про те, що в Нідерландах затримали двох росіян, які намагалися отримати дані лабораторії в швейцарському місті Шпіц, де проводили аналізи для розслідування хімічних атак, зокрема, отруєння Сергія Скрипаля у Великій Британії.

За повідомленням, це сталося навесні, затриманих згодом вислали до Росії.

Представник Федеральної розвідувальної служби Швейцарії Ізабель Грабер підтвердила, що спецслужба брала участь в операції в Гаазі проти двох росіян.

«Швейцарська влада знає про справу російських шпигунів, виявлених у Гаазі і висланих звідти. Швейцарська федеральна розвідувальна служба (NDB) брала активну участь у цій операції разом із нідерландськими і британськими партнерами. Таким чином, NBD сприяла запобіганню незаконних дій, спрямованих проти критично важливої швейцарської інфраструктури», – повідомила Грабер агентство AP. Він подальших коментарів вона відмовилася.

Міністерство закордонних справ Швейцарії 14 вересня повідомило, що викликало російського посла, щоб висловити йому протест через «спробу нападу», і вимагало від Росії «негайно припинити» шпигунську діяльність на швейцарській території.

Водночас міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров відкинув звинувачення і висловив здивування тим, чому про інцидент почали говорити лише зараз.

5 вересня прокуратура Великої Британії назвала імена громадян Росії, підозрюваних в отруєнні нервово-паралітичною речовиною «Новачок» Сергія Скрипаля і його дочки Юлії у Солсбері: це громадяни Росії Олександр Петров і Руслан Боширов.

Прем’єр-міністр Британії Тереза Мей стверджує, що вони є офіцерами російської військової розвідки. У прокуратурі 5 вересня заявили, що мають «достатні докази» для їх обвинувачення.

За даними слідства, росіяни в’їхали в Британію 2 березня за російським паспортами на чуже ім’я. Одним із головних доказів проти них є те, що в лондонському готелі, де вони жили, виявлені сліди «Новачка».

13 вересня президент Росії Володимир Путін заявив, що названі Британією підозрювані насправді є цивільними.

Отруєння в березні Скрипалів, які після тривалого перебування в лікарні одужали, викликало дипломатичну кризу у відносинах між Великою Британією і ширше Заходом, з одного боку, і Росією, з іншого. Лондон звинуватив в отруєнні Скрипалів бойовою хімічною зброєю, яку почали розробляти в часи СРСР на території Росії, нинішню російську владу. Москва відкидає ці звинувачення.

XS
SM
MD
LG