Доступність посилання

ТОП новини

В МЗС Росії прокоментували розслідування Bellingcat щодо Петрова і Боширова


Речниця російського МЗС Марія Захарова (на фото) переконана, що Bellingcat працюють на «спеціальну контору»
Речниця російського МЗС Марія Захарова (на фото) переконана, що Bellingcat працюють на «спеціальну контору»

Речниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова оприлюднила коментар з приводу публікації проекту розслідувань Bellingcat щодо паспортів Руслана Боширова і Олександра Петрова.

Захарова звинуватила самих авторів розслідування у співпраці зі спецслужбами. На її думку, інформація про те, що паспорти підозрюваних у замаху в Солсбері мають ознаки причетності до секретних служб, з’явилася саме зараз не випадково.

«Про Петрова і Боширова Лондон оголосив давно. Ще раніше їх почали підозрювати. І весь цей час жодних «баз даних» не було? Ні, не було. Тому що був інший напрямок думки: таких людей взагалі немає. Саме це й оголосила британська поліція, коли публікувала їхні фотографії. А тут люди знайшлися. Розповіли про потяг до прекрасного у вигляді шпиля. І одразу бах – «базу ФМС» зламали. Шпилі – це до світу мистецтва, так би мовити. А ось із базою даних розмова гранично конкретна виходить», – заявила Захарова.

Речниця підозрює журналістів Bellingcat у роботі на «спеціальну контору, яка під прикриттям розслідувань цілеспрямовано зливає дезу».

Також російська чиновниця згадала про розслідування справи щодо збиття рейсу MH-17, причетність до якого Кремль заперечує. На її думку, проект Bellingcat «монополізує» право на істину в цій справі, публікуючи детальні розслідування.

«То чому Bellingcat за п’ять місяців нічого не надали громадськості у вигляді фотографій, скріншотів, відео Петрова і Боширова, які робили б щось, що принаймні викликало б питання? Та тому що», – стверджує речниця російського відомства.

Зі свого боку, у Bellingcat вже відповіли на заяви представниці МЗС Росії.

«Вона (Захарова – ред.) звинувачує нас у зламі Федеральної міграційної служби, тож визнає, що їй відомо – файли реальні. Ми не отримали ці файли внаслідок зламу – можете довести зворотнє?», – йдеться в заяві редакції.

Журналісти проекту розслідувань Bellingcat спільно з російським проектом The Insider опублікували розслідування, в якому стверджують, що паспорти Олександра Петрова і Руслана Боширова мають ознаки таких, що належать працівникам спецслужб.

В статті звернули увагу на позначках «не надавати свідчень» і «надзвичайно секретно», а також на відсутність інформації про документи Петрова і Боширова, видані до 2009 року.

5 вересня прокуратура Великої Британії назвала імена громадян Росії, підозрюваних в отруєнні нервово-паралітичною речовиною «Новачок» Сергія Скрипаля і його дочки Юлії у Солсбері: це громадяни Росії Олександр Петров і Руслан Боширов.

Читайте також: «Російські шпигуни більше схожі на трієчників, ніж на Бонда – Браудер​»

Прем’єр-міністр Британії Тереза Мей стверджує, що вони є офіцерами російської військової розвідки. У прокуратурі 5 вересня заявили, що мають «достатні докази» для їх обвинувачення.

За даними слідства, росіяни в’їхали в Британію 2 березня за російським паспортами на чуже ім’я. Одним із головних доказів проти них є те, що в лондонському готелі, де вони жили, виявлені сліди «Новачка».

13 вересня президент Росії Володимир Путін заявив, що названі Британією підозрювані насправді є цивільними.

У Міністерстві закордонних справ Росії назвали це «інформаційною маніпуляцією».

Отруєння в березні Скрипалів, які після тривалого перебування в лікарні одужали, викликало дипломатичну кризу у відносинах між Великою Британією і ширше Заходом, з одного боку, і Росією, з іншого. Лондон звинуватив в отруєнні Скрипалів бойовою хімічною зброєю, яку почали розробляти в часи СРСР на території Росії, нинішню російську владу. Москва відкидає ці звинувачення.

XS
SM
MD
LG