Доступність посилання

ТОП новини

Байден заявив, що війна має закінчитися до того, як Україна зможе вступити в НАТО


«Не думаю, що в НАТО є одностайність щодо того, чи варто приймати Україну в родину НАТО зараз, у цей момент, посеред війни»
«Не думаю, що в НАТО є одностайність щодо того, чи варто приймати Україну в родину НАТО зараз, у цей момент, посеред війни»

Президент США Джо Байден, який має намір взяти участь у саміті НАТО цього тижня, заявив в інтерв’ю CNN 9 липня, що Україна поки не готова до членства в Альянсі. За його словами, війна з Росією має завершитися до того, як Києву буде надіслане запрошення приєднатися до Альянсу.

Президент сказав, що, хоча ще занадто рано приймати Україну в Альянс, Сполучені Штати і їхні союзники по НАТО продовжать надавати Києву зброю, необхідну для захисту від неспровокованого російського вторгнення.

«Не думаю, що в НАТО є одностайність щодо того, чи варто приймати Україну в родину НАТО зараз, в цей момент, посеред війни», – сказав Байден в інтерв’ю CNN.

Він зазначив, що членство країни в НАТО означає, що всі його члени захищають кожен дюйм території, яка є територією Альянсу. «Це зобов’язання, яке ми усі взяли на себе, незважаючи ні на що. Якщо триває війна, то ми усі воюємо. Ми воюємо з Росією, якщо це так», – пояснив він.

«Думаю, що ми повинні прокласти раціональний шлях для України, щоб вона могла претендувати на вступ до НАТО», – сказав Байден.

Трохи згодом 9 липня стало відомо, що Байден провів телефонну розмову з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. Йшлося про заявку Швеції на вступ до НАТО. Канцелярія турецького лідера також повідомила, що сторони обговорили постачання винищувачів F-16 і статус України в НАТО.

7 липня президент України Володимир Зеленський заявив, що очікує єдності серед країн-членів НАТО і хоче побачити конкретні кроки щодо заявки України на членство в Альянсі.

Саміті НАТО проходитиме 11-12 липня у Вільнюсі (Литва).

XS
SM
MD
LG