Доступність посилання

ТОП новини

Блінкен каже, що США не причетні до ізраїльських ударів по Ірану


США «не відігравали «жодної ролі» у сьогоднішньому «ймовірному ізраїльському ударі» по місту Ісфахан в Ірані, каже Ентоні Блінкен
США «не відігравали «жодної ролі» у сьогоднішньому «ймовірному ізраїльському ударі» по місту Ісфахан в Ірані, каже Ентоні Блінкен

США «не відігравали жодної ролі» у сьогоднішньому «ймовірному ізраїльському ударі» по місту Ісфахан в Ірані, зазначив державний секретар Ентоні Блінкен під час пресконференції за підсумками зустрічі глав МЗС країн «Групи семи» в Італії.

«Я не коментуватиму інформацію, про яку ви говорите, лише скажу, що Сполучені Штати не були причетними до жодних наступальних операцій», – відповів Блінкен на запитання про те, чи отримували Штати «завчасне попередження» від Ізраїлю про майбутній удар по Ірану.

Блінкен також відмовився коментувати те, чи вже завершився обмін ударами між Ізраїлем та Іраном.

«На чому зосереджені ми і «Група семи», і що відображено у нашій спільній заяві та розмовах, так це на нашій роботі з послаблення напруження, уникнення потенційного конфлікту», – зазначив держсекретар.

Уранці 19 квітня Ізраїль завдав повітряного удару по Ірану у відповідь на масовану атаку з використання ракет і безпілотників, здійснену 14 квітня. За даними іранської напівофіційної агенції FARS, три вибухи чули поблизу військової бази в провінції Ісфахан.

В Ірані були перервані польоти цивільної авіації з аеропортів Тегерана, Шираза та Ісфахана.

Раніше Ізраїль повідомив США, що його відповідь буде обмеженою. Ціль не була ядерною, цитують американські ЗМІ слова неназваного американського чиновника.

У ніч на 14 квітня Іран завдав по Ізраїлю комбінованого удару із застосуванням ударних безпілотників і ракет. Ізраїльські військові повідомили, що 99% всіх ракет і безпілотників, запущених Іраном, – загалом понад 300 – були збиті, причому більша частина – поза територією Ізраїлю. В обороні брали участь сили ППО, у тому числі системи «Залізний купол» та «Праща Давида», а також винищувачі армії Ізраїлю та військові кораблі США та Великої Британії.

До оборони приєдналися і збройні сили Йорданії, через повітряний простір якої ракети та дрони летіли на Ізраїль. Ізраїль заявив про те, що незначні збитки були завдані одній військовій базі в пустелі Негєв. Жертв немає, кілька людей постраждали.

Іран заявив, що вразив усі намічені військові цілі в Ізраїлі. Підтверджень цим повідомленням немає, і багато коментаторів зазначають, що відбиття масованого удару стало успіхом ППО Ізраїлю та його союзників.

Форум

XS
SM
MD
LG