Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь: проти опозиціонера Латушка порушене нове провадження


Павло Латушко
Павло Латушко

Білоруський комітет державного контролю порушив кримінальну справу проти одного з лідерів опозиції та колишнього міністра культури Павла Латушка. Його звинувачують у отриманні хабаря в сумі 10 тисяч доларів під час виділення фінансування на кінопроєкт. Латушкові загрожує від 5 до 15 років вʼязниці.

Про передачу хабаря заявив керівник одного із кіновиробників. За його словами, у 2012 році він дав Латушку, який тоді очолював міністерство, хабар, щоб отримати державне фінансування. При цьому компанія не була переможцем конкурсу кінопроєктів, тому не могла претендувати на бюджетні гроші. У результаті міністерство профінансувало проєкт.

Це вже друга справа проти Латушка. Першу було порушено в грудні 2021 року. Вона також повʼязана з питаннями бюджетних коштів.

Павло Латушко – колишній білоруський посол у кількох країнах Європи. З 2009 до 2012 року обіймав посаду міністра культури. 2019 року Латушко очолив театр імені Янки Купали. 2020 року його звільнили з посади директора через участь в акціях проти обрання Олександра Лукашенка на пост президента. Після виборів Латушко увійшов до опозиційної координаційної ради, але потім через загрозу переслідування виїхав до Польщі.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG