Доступність посилання

ТОП новини

Три європейські партії офіційно номінували Тихановську, Колесникову та Цепкало на премію Сахарова


Зліва – направо: білоруські опозиціонерки Вероніка Цепкало, Світлана Тихановська та Марія Колесникова
Зліва – направо: білоруські опозиціонерки Вероніка Цепкало, Світлана Тихановська та Марія Колесникова

Три європейські партії офіційно номінували білоруських опозиціонерок Світлану Тихановську, Марію Колесникову та Вероніку Цепкало на премію Сахарова за свободу думки.

17 вересня номінацію білоруських опозиціонерок підтримала «Європейська народна партія», яка є найбільшою політичною силою в Європейському парламенті.

«Ми підтримуємо Білорусь! Ми підтримуємо білоруський народ у його боротьбі за гідність, свободу та демократію. Разом з «Прогресивним альянсом соціалістів та демократів» та «Оновити Європу» ми номінуємо білоруську опозицію, яка представлена Координаційною радою та політичним і громадянським суспільством на премію Сахарова 2020 року», – заявили в ЄНП.

«Прогресивний альянс соціалістів і демократів» (S&D) та фракція «Оновити Європу» висунули білоруських опозиціонерок на премію Сахарова раніше – 10 і 15 вересня відповідно.

Щорічна премія у галузі прав людини, названа на честь радянського фізика і дисидента Андрія Сахарова, була заснована в 1988 році Європейським парламентом для відзначення окремих осіб і організацій, які захищають права людини та основні свободи. Білоруська асоціація журналістів і колишній кандидат в президенти Білорусі Олександр Мілінкевич були нагороджені премією в 2004 і 2006 роках відповідно.

Цьогорічного лауреата премії мають назвати 22 жовтня.

XS
SM
MD
LG