Доступність посилання

ТОП новини

Британія надала політичний притулок екс-керівнику «Укрспецекспорту» – ГПУ


Екс-керівник «Укрспецекспорту» Сергій Бондарчук був у розшуку Інтерполу з червня 2015 року
Екс-керівник «Укрспецекспорту» Сергій Бондарчук був у розшуку Інтерполу з червня 2015 року

Велика Британія надала політичний притулок екс-керівнику «Укрспецекспорту» Сергію Бондарчуку, якого звинувачують у розкраданні державного майна, повідомив заступник генерального прокурора України Євген Єнін у Facebook.

«Герой України побоявся постати перед українським правосуддям за свої корупційні злочини і попросив політичного притулку в Британії. Прикро, що британський суд такий притулок надав, попри зусилля українських та британських прокурорів», – заявив Єнін.

У коментарі «Українській правді» він уточнив, що суд ухвалив рішення 17 липня, а 25 липня на його підставі Британія офіційно відмовила Україні в екстрадиції Бондарчука. Водночас Єнін не зміг уточнити підстави рішення суду.

«Деталей ще не маю. Гуманні, мабуть. Загалом інколи в країнах розвинутої демократії можна спостерігати тренд – чим більше вкрав, тим складніше хвороба, яку в людини виявили, тим більше підстав для «політпереслідування», – сказав заступник генерального прокурора.

У травні 2016 року Бондарчук повідомив журналістам програми «Схеми», що він подав документи на отримання політичного притулку у 2015 році і очікує на надання притулку від уряду Великобританії.

Українські правоохоронці звинувачують Сергія Бондарчука у розкраданні державного майна у сумі 7,5 мільйона доларів. З червня 2015 року він перебував у розшуку Інтерполу. Бондарчук заявляє, що обвинувачення проти нього сфальсифіковані.

Сергій Бондарчук – офіцер СБУ, бізнесмен, колишній народний депутат України, член керівництва партії Віктора Ющенка «Наша Україна» й ініціатор спроби її розпуску. З 2005 до 2010 року Сергій Бондарчук був генеральним директором державної компанії з імпорту й експорту продукції і послуг військового та спеціального призначення «Укрспецекспорт». Із рук тоді ще президента Віктора Ющенка Сергій Бондарчук отримав орден за заслуги і звання Героя України.

XS
SM
MD
LG