Доступність посилання

ТОП новини

Боррель: кордони між Україною та ЄС мають бути відкриті «для військових і цивільних цілей»


Голова українського уряду Денис Шмигаль (праворуч) додав, що Україна працює над цим питанням у рамках і Координаційної платформи в Єврокомісії, а також із сусідніми країнами
Голова українського уряду Денис Шмигаль (праворуч) додав, що Україна працює над цим питанням у рамках і Координаційної платформи в Єврокомісії, а також із сусідніми країнами

Керівництво Європейського союзу «уважно стежить за подіями» на кордонах Польщі, заявив високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель. Таким чином він відповів на питання журналіста на спільній пресконференції з прем’єр-міністром Денисем Шмигалем 20 березня.

«Ми уважно стежимо за подіями. Звичайно, кордони мають бути розблоковані, незалежно від регіону», – сказав він.

Боррель додав, що рух між Україною та Євросоюзом має бути вільним у тому числі для постачання військової допомоги:

«Тому що, з військової точки зору, наш трансфер між Україною та Євросоюзом має бути вільним. Для військових і цивільних цілей. Я розумію, що можуть бути побоювання, але спосіб, у який це треба вирішувати – це точно не ставити під загрозу транзит між Україною та Польщею в цей критичний момент».

Голова українського уряду Денис Шмигаль додав, що Україна працює над цим питанням у рамках і Координаційної платформи в Єврокомісії, а також із сусідніми країнами.

Читайте також: Польські фермери знову вийшли на загальнонаціональний протест

«Я вірю, що в найближчому майбутньому в нас будуть хороші результати. Найважливіше, що ми сьогодні обговорили під час Ради асоціації Україна-ЄС – неможливість блокування коридорів солідарності по ЄС, в тому числі пунктів пропуску на нашому кордоні, тому що це перша точка коридорів солідарності, і їх не можна блокувати», – додав він.

Раніше сьогодні Державна прикордонна служба повідомила, що страйкарі в Польщі почали обмежувати рух автобусів на пункті «Медика – Шегині» на кордоні з Україною.

Днями польські трактори заблокували кордон із Німеччиною. Перед тим місцеві фермери заблокували пункт пропуску зі Словаччиною, через який, на думку фермерів, заїжджає агропродукція з України та Росії. Попередньо відомо, що протест триватиме до кінця березня.

9 лютого у Польщі розпочався страйк фермерів, оголошений профспілкою «Солідарність». Вони блокують всі пункти пропуску, а також дороги й автомагістралі в окремих воєводствах.

Форум

XS
SM
MD
LG