Доступність посилання

ТОП новини

Сербська частина Боснії заявила про обмеження прав сербів


Лідер Республіки Сербської Мілорад Додік
Лідер Республіки Сербської Мілорад Додік

Парламент Республіки Сербської після дебатів, які тривали 15 годин, уранці 12 листопада ухвалив документ, в якому стверджується, що відбулася трансформація встановленої Дейтонськими угодами 1995 року структури Боснії і Герцеговини, яка впливає на становище й права сербської частини країни. За документ проголосували 53 з 83 депутатів.

Представники боснійських сербів вимагають від міжнародної спільноти та сторін, що підписали Дейтонські угоди, призупинити застосування тих юридичних актів, які, на думку сербських, обмежують права Республіки Сербської. У разі, якщо їхні вимоги не будуть реалізовані, серби попереджають, що мають право на самовизначення й проведення референдуму про нову конституцію.

Дейтонські угоди були підписані в листопаді 1995 року президентами Боснії і Герцеговини, Сербії й Хорватії за підтримки США, Росії та Євросоюзу. На підставі угод складовими частинами країни є Федерація (босняцько-хорватська) й Республіка Сербська.

Сербський лідер Мілорад Додік уже кілька років стверджує, шо центральні органи обмежують права сербів, зокрема, в ланках оборони й судової системи. Він не раз заявляв, що серби готові провести референдум про незалежність. Наразі такі його твердження увійшли в документи, ухвалені парламентом.

На думку оглядачів, сепаратистські прагнення боснійських сербів можуть додатково дестабілізувати ситуацію як у самій Боснії і Герцеговині, так і в регіоні в цілому. Парламентські вибори в країні відбулися в жовтні 2018 року. Однак досі не сформовано центральний уряд, оскільки себська сторона постійно блокує досягнення угоди, а владу можна обрати лише за згодою представників усіх трьох народів.

XS
SM
MD
LG