Доступність посилання

ТОП новини

Бойовик «ДНР» і «ЛНР» здався українським правоохоронцям – поліція


Поліція: під час служби чоловік розчарувався в ідеях бойовиків
Поліція: під час служби чоловік розчарувався в ідеях бойовиків

Бойовик підтримуваних Росією угруповань «ДНР» і «ЛНР» здався українським правоохоронцям, повідомила поліція Луганської області 13 серпня.

«З оперативниками поліції Луганщини зв’язалися родичі бойовика незаконних збройних формувань «ЛНР» та «ДНР». Під час спілкування з поліцейськими вони повідомили, що їхній родич має наміри повернутися на підконтрольну державній владі територію за програмою СБУ «На тебе чекають вдома», – заявили в поліції.

Правоохоронці повідомили, що разом зі співробітниками Служби безпеки України допомогли чоловіку перетнути сіру зону та зустріли 40-річного уродженця Донеччини неподалік лінії розмежування.

Згідно з повідомленням, чоловік у грудні 2014 року через складне матеріальне становище та «пропаганду РФ» став членом угруповання «ЛНР» у місті Алчевську і займався охороною складів та місць розташування «підрозділу».

«Уже в травні 2015 року через постійні суперечки та бійки із керівництвом чоловік переїхав до міста Донецька, де продовжив незаконну діяльність у так званому «комендантському взводі» місцевих бандформувань. В обов’язки чоловіка входило охорона території частини та виїзди у складі патруля для перевірки служби в інших підрозділах окупаційних військ», – зазначили в поліції.

За даними правоохоронців, через проблеми зі здоров’ям чоловік звільнився зі служби, але вже після курсу лікування повернувся та вступив у лави так званих «внутрішніх військ ДНР».

«Під час служби чоловік розчарувався у ідеях бойовиків та, зрозумівши, що служить у складі незаконних збройних формувань, вирішив покинути лави бандформувань та повернутися на підконтрольну українській владі територію», – заявили поліцейські.

Читайте також: Семеро бойовиків здалися поліції Донеччини протягом останніх 10 днів – НПУ

Поліція відкрила кримінальне провадження за статтею 260 Кримінального кодексу України («створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань»). Його подальшу долю вирішить суд.

Водночас громадяни, які брали участь у незаконних збройних формуваннях на Донбасі, але не скоювали тяжких злочинів, згідно із законодавством, звільняються від кримінальної відповідальності.

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської анексії Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати лише російські «добровольці». За даними ООН, за час конфлікту загинули понад 10 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG