Доступність посилання

ТОП новини

Туск заявив, що Brexit без угоди зараз «більш імовірний, ніж будь-коли»


Туск не виключає, що Британія залишить ЄС, так і не досягнувши домовленостей з Брюселем
Туск не виключає, що Британія залишить ЄС, так і не досягнувши домовленостей з Брюселем

Президент Європейської комісії Дональд Туск заявив 16 жовтня, що країнам ЕС слід бути готовими до виходу Великобританії без укладення угоди.

Він зазначив, що цей сценарій зараз «більш імовірний, ніж будь-коли раніше».

На минулих вихідних завершилися невдачею чергові переговори про недопущення встановлення жорсткого кордону між Північною Ірландією і Ірландією після Brexit.

Голова Єврокомісії підкреслив, що підготовка до Brexit без угоди не означає припинення спроб досягти домовленостей між Лондоном та Брюселем.

Читайте також: Британія і ЄС «майже домовилися» про умови Brexit – FT

«Це виявилося складніше, ніж деякі, можливо, очікували. Тим не менш, ми повинні залишатися сповнені надії та рішучості, оскільки є бажання продовжувати ці переговори з обох сторін», – сказав Туск.

Сполучене Королівство, як очікується, залишить Європейський союз до кінця березня 2019 року. Однак досі неясно, чи вдасться Лондону і Брюсселю до цієї дати домовитися про умови виходу і що станеться, якщо угоди досягти не вдасться.

У липні британський уряд представив проект угоди про вихід із ЄС, згідно з яким країна продовжить дотримуватися європейських стандартів у низці економічних сфер й отримає право на необмежену торгівлю сільськогосподарськими товарами на Європейському єдиному ринку. Євроскептики розкритикували його як занадто «м’який» і невигідний.

Британська преса раніше повідомляла про те, що позиції Терези Мей в кабінеті міністрів похитнулися після невдалих переговорів з Євросоюзом. Прем’єр, однак, наполягає, що про провал говорити ще рано, і заявляє про готовність до виходу Британії з ЄС без будь-якої угоди (так званого «жорсткого «Брекзиту»). Проти таких заходів виступають лейбористи й інші опозиційні сили.

XS
SM
MD
LG