Доступність посилання

ТОП новини

У розвідці Британії пояснили, чи може зміна погоди вплинути на наступальні операції в Україні


Український військовослужбовець за кермом автомобіля в Бахмуті на Донеччині, 2 лютого 2023 року
Український військовослужбовець за кермом автомобіля в Бахмуті на Донеччині, 2 лютого 2023 року

Розвідка Великої Британії заявляє, що умови пересування по пересіченій місцевості на сході України в березні, ймовірно, будуть найгіршими через погоду, і це може зупинити командування обох сторін від планування великих наступальних операцій на той час. При цьому «очікувані політичні чи оперативні можливості можуть переважити такі побоювання», додали у розвідці.

«Погода продовжує відігравати значну роль у перебігу війни Росії в Україні. Із промерзанням ґрунту за останні тижні умови пересування по пересіченій місцевості на сході України, ймовірно, мало змінилися. 8 лютого 2023 року температура поверхні була близько 0 градусів Цельсія; протягом наступного тижня прогнози свідчать про підвищення температури ґрунту і танення снігу, що, ймовірно, погіршить умови пересування на Донбасі», – йдеться в повідомленні, оприлюдненому Міністерством оборони Британії в твітері.

«Ймовірно, вони будуть найгіршими в середині-кінці березня – через надзвичайно брудні погодні умови. Командири з обох сторін, швидше за все, намагатимуться уникнути планування великих наступальних дій у такий час. Однак очікувані політичні чи оперативні можливості можуть переважити такі побоювання, як продемонстрував початок вторгнення Росії наприкінці лютого 2022 року», – підсумували в розвідці.

Раніше американський Інститут вивчення війни (ISW) заявив, що російські війська відновили ініціативу в Україні й почали черговий великий наступ у Луганській області. При цьому аналітики відзначили, що українські військові поки що перешкоджають російським силам отримати значні успіхи.

XS
SM
MD
LG