Доступність посилання

ТОП новини

Російське посольство в Чехії закидали футбольними м’ячами


Акція поблизу посольства Росії в Чехії, 10 грудня 2021 року
Акція поблизу посольства Росії в Чехії, 10 грудня 2021 року

На площі Бориса Нємцова у столиці Чехії Празі учасники групи активістів «Капутін» провели акцію біля російського посольства. На знак протесту проти дій режиму Володимира Путіна активісти закидали будівлю футбольними м’ячами. Таким чином чехи протестували проти російського режиму та проведення фіналу Ліги чемпіонів УЄФА 2022 року в Санкт-Петербурзі.

Протестувальники тримали в руках плакати із гаслами «Ліга чемпіонів агресії» або «Ліга чемпіонів несправедливих судів». Активісти також розгорнули український прапор. Подібна акція відбулася сьогодні і біля посольства Китаю, де учасники групи «Капутін» протестували проти місцевого режиму і закидали будівлю тенісними мʼячами.

«Сьогодні ми живемо у світі, де два авторитарні режими хочуть абсолютної влади і намагаються ліквідувати демократію і порушують людські права. Ми хочемо показати, що це не є нормальним і що існують певні правила, так само, як у футболі. 28 травня в Санкт-Петербурзі буде проходити фінал Ліги чемпіонів, але ми вважаємо це абсурдним у часи, коли Росія загрожує Україні і хоче знову на неї напасти. Росія поширює дезінформацію, втручається у вибори і підтримує інші диктаторські режими», – розповів Радіо Свобода засновник активістської групи «Капутін» Отакар Ван Гемунд.

«У футболі всі намагаються грати за певними правилами, але російський режим їх не дотримується», – сказав ще один учасник акції, який мав на шиї шарф уболівальника київського футбольного клубу «Динамо».

За кілька хвилин після початку акцію припинили чеські правоохоронці, адже вона не була узгоджена із поліцією.

10 грудня світ відзначає Міжнародний день прав людини, який у 1950 році започаткувала Генеральна асамблея ООН на честь ухвалення відповідного документу. Учасники протесту вважають, що проведення таких акцій саме цього дня є дуже символічним.

З 2014 року активістська група «Капутін» влаштовує у Чехії різні акції протесту проти російського режиму. Серед них була акція «Маріонетка Путіна», присвячена президентові Мілошу Земану, та інші численні акції протесту біля російського посольства.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG