Доступність посилання

ТОП новини

COVID-19 більше не є «надзвичайною ситуацією» – ВООЗ


Масковий режим у більшості країн світу – один із символів пандемії COVID-19
Масковий режим у більшості країн світу – один із символів пандемії COVID-19

Поширення коронавірусної інфекції нового типу COVID-19 тепер не є надзвичайною ситуацією міжнародного значення. Таке рішення 5 травня ухвалила Всесвітня організація охорони здоровʼя.

Епідемія коронавірусної інфекції, що розпочалася наприкінці 2019 року в Китаї, у січні 2020 року була оголошена ВООЗ надзвичайною ситуацією міжнародного значення у сфері охорони здоровʼя. Після поширення епідемії на інші країни її було в березні 2020 року оголошено пандемією. Багато країн пішли на безпрецедентні карантинні заходи, що позначилися на світовій економіці та житті людей. Запроваджувалися локдауни та масковий режим, закривалися кордони, переривалося авіасполучення між країнами.

Після масової вакцинації та появи нових, менш летальних штамів кількість смертей різко скоротилася – якщо в січні 2021 року у світі за тиждень від COVID-19 помирали близько 100 тисяч людей, то в квітні 2023 року – 3,5 тисячі. Скорочення смертності дозволило впродовж 2022 року скасувати більшість обмежувальних заходів.

За даними ВООЗ, жертвами захворювання за минулі три роки та кілька місяців стали близько 20 мільйонів людей. Йдеться про всі смерті, повʼязані з інфекцією. За офіційними даними, інформацію про які збирав американський інститут Джонса Гопкінса, сама коронавірусна інфекція стала причиною смерті близько 7 мільйонів людей.

ВООЗ наголошує, що вірус не зник, люди продовжують хворіти, і інфекція, швидше за все, залишиться в людській популяції як одне з респіраторних захворювань.

Від початку пандемії коронавірусної інфекції нового типу COVID-19 Радіо Свобода почало вести блог, куди збиралася вся інформація про це захворювання, про перебіг пандемії у світі та коронавірусної епідемії в Україні.

У цьому блозі можна відстежити усю історію того, як людство справилося із новим викликом, пройшовши через страх, втрати, карантини, локдауни, масову вакцинацію, і нарешті дійшло до етапу вироблення колективного імунітету, коли коронавірус став одним із збудників ОРВІ.

За час епідемії коронавірусу в Україні COVID-19 перехворіли майже 5 мільйонів людей. Із них, понад 105 тисяч –​ померли.

ВИБРАНЕ ВІДЕО

XS
SM
MD
LG