Доступність посилання

ТОП новини

Саміт НАТО: Данілов застерігає від помилки, яка може бути критичною


Олексій Данілов наголошує, що без вирішення безпекових питань України неможлива світова стабільність.
Олексій Данілов наголошує, що без вирішення безпекових питань України неможлива світова стабільність.

Секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов очікує від саміту НАТО у Вільнюсі «максимальної конкретики» і закликав не припускатися помилки, яка може бути критичною.

«Крах «Будапештського меморандуму» (1994 р.), провальний Бухарестський саміт НАТО (2008 р.) були послідовними кроками до заохочення російського нападу на Україну. Третя помилка може бути критичною. Доведено історією – без вирішення безпекових питань України неможлива світова стабільність. Від майбутнього Вільнюського саміту очікуємо максимальну конкретику в стилі «анти-Будапешту», – написав він у фейсбуці.

Читайте також: Резніков назвав «головний аргумент» для вступу України до НАТО

У грудні 1994 року було підписано меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (так званий Будапештський меморандум). Уклавши цей документ, Велика Британія, США та РФ задекларували свої зобов’язання поважати незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. Франція і КНР надали аналогічні гарантії в окремих листах.

Проте Росія, яка є однією з держав-гарантів, порушила свої зобов’язання за Будапештським меморандумом, окупувавши частину суверенної території України у 2014 році та розв’язавши повномасштабну війну проти України у лютому 2022 року. Захід заявив про незаконність цих дій.

У квітні 2008 року на саміті в Бухаресті НАТО пообіцяло, що Україна та Грузія одного дня будуть в альянсі і що шлях до членства в НАТО лежить через План дій щодо членства (ПДЧ).

XS
SM
MD
LG