Доступність посилання

ТОП новини

Держдепартамент США: «глибоко розчаровані» рішенням парламенту Грузії щодо законопроєкту про «іноагентів»


«Ми разом із нашими європейськими союзниками закликаємо Грузію не ухвалювати законодавство, яке суперечить бажанням переважної більшості громадян Грузії», – заявив речник Держдепартаменту
«Ми разом із нашими європейськими союзниками закликаємо Грузію не ухвалювати законодавство, яке суперечить бажанням переважної більшості громадян Грузії», – заявив речник Держдепартаменту

Державний департамент США висловив «глибоке розчарування» через рішення парламенту Грузії ухвалити в першому читанні законопроєкт «про іноземних агентів».

«Ми глибоко розчаровані рішенням парламенту Грузії просувати інспіроване Кремлем законодавство про «іноземний вплив». Як заявив Євросоюз, ухвалення цього закону може поставити під загрозу прогрес Грузії на шляху до ЄС. Ми разом із нашими європейськими союзниками закликаємо Грузію не ухвалювати законодавство, яке суперечить бажанням переважної більшості громадян Грузії – прагненню повністю інтегруватися в ЄС», – заявив речник Державного департаменту Метью Міллер.

Він зауважив, що законопроєкт у разі ухвалення може обмежити свободу вираження поглядів, перешкодити незалежним ЗМІ і призвести до стигматизації тих організацій, які сприяють свободі висловлення думки.

7 квітня парламент Грузії схвалив у першому читанні законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу», який викликав масові протести в країні. Документ підтримали 83 депутати, проти не голосував ніхто.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила BBC News, що накладе на нього вето, якщо він буде схвалений. Водночас вона додала, що «владна партія має достатньо голосів у парламенті для подолання вето».

Організатори протестів раніше заявили, що мітинги триватимуть доти, поки владна партія не відмовиться від спроб ухвалити закон, який протестувальники називають антидемократичним і антиєвропейським.

Минулого року владна партія вже намагалася ухвалити цей закон, але була змушена проголосувати у другому читанні проти власного документу після масових протестів і сутичок на проспекті Руставелі.

Форум

XS
SM
MD
LG