Доступність посилання

ТОП новини

У Грузії повторно винесуть на розгляд законопроєкт про «іноагентів»


Мітинг у Тбілісі проти закону про «іноземних агентів», Грузія, 7 березня 2023 року
Мітинг у Тбілісі проти закону про «іноземних агентів», Грузія, 7 березня 2023 року

Правляча партія Грузії «Грузинська мрія» знову внесе на розгляд парламентом законопроєкт про «іноземних агентів», заявив лідер парламентської фракції Мамука Мдінарадзе на брифінгу 3 квітня.
Минулого року цей законопроєкт спричинив масові протести у країні.

Як зазначив Мдінарадзе, законопроєкт внесуть до парламенту з тим самим формулюванням, що й минулого року, за винятком терміну «агент іноземного впливу», натомість буде використано «організація, що втілює інтереси іноземної сили».

Законодавча ініціатива, за словами політика, вимагає щорічну фінансову звітність організацій, які отримують іноземне фінансування. На думку Мдінарадзе, неурядові організації впливають на опозиційні партії і були рушійною силою «революційних сценаріїв».

У Тбілісі 7 та 8 березня 2023 року пройшли багатотисячні акції протесту після того, як парламент у першому читанні ухвалив законопроект про «іноагентів».

Опозиція у Грузії заявляла, що закон має на меті придушення інакодумства та громадянської активності, як це сталося в Росії. Також вони стверджували, що ухвалення такого закону становить загрозу для демократії і перешкоджатиме інтеграції Грузії до Європи.

Після мітингів правляча партія «Грузинська мрія – Демократична Грузія» вирішила відкликати законопроєкт, пізніше депутати проголосували проти ініціативи.

Читайте також: «Ми не відступимо. Для нас демократія – це дуже важливо» – Лаша Тугуші про протести в Грузії

Подібний закон про «іноагентів» був схвалений у Росії 2012 року. Упродовж кількох років цей реєстр поповнювався повільно, але незадовго до повномасштабного російського вторгнення в Україну репресії посилилися. Зараз російська влада може оголосити іноагентом будь-кого, хто перебуває під «іноземним впливом», визначення якого в законі є розпливчастим.

До російського реєстру включені понад 570 «іноземних агентів»: фізичних осіб, ЗМІ, НКО та рухів. Їхні права в Росії обмежені.

Форум

XS
SM
MD
LG