Доступність посилання

ТОП новини

На Донеччині залишаються понад пів мільйона цивільних – поліція


У поліції Донеччини кажуть: більшість місцевих «звикли» до воєнних дій і не хочуть нікуди виїжджати (фото ілюстративне)
У поліції Донеччини кажуть: більшість місцевих «звикли» до воєнних дій і не хочуть нікуди виїжджати (фото ілюстративне)

З Донецької області станом на 12 квітня вдалося евакуювати 61 066 людей, з них – 7 459 дітей та 2 721 осіб з інвалідністю. Однак досі на Донеччині залишаються 505 518 жителів. Про це в ефірі «Свобода.Ранок» (проєкт Радіо Свобода) розповіла очільниця відділу комунікації поліції Донеччини та пресофіцерка евакуаційної бригади «Білі янголи» Олександра Гаврилко.

За її словами, більшість місцевих «звикли» до воєнних дій і не хочуть нікуди виїжджати. А ті, хто погоджується на евакуацію, вимагають переїзду лише в межах області.

«У кожної сім’ї – індивідуально. У кожного своє життя, своя історія, доля своя, і вони по-різному говорять. Але більшість звикли до війни і вони не хочуть нікуди їхати. Багато розуміють, що у них будуть добрі умови, але не хочуть. Ми іноді евакуюємо з гарячих точок по території Донеччини, бо люди категорично відмовляються за територію області виїжджати. Ми навіть такі моменти розглядаємо тільки, аби врятувати людей», – розповідає Олександра Гаврилко.

Вона каже, що часто правоохоронцям доводиться розшукувати цілі сім’ї, що ховаються через небажання виїжджати за межі населених пунктів. У пошуках поліцейським допомагають місцеві мешканці. На дітей чинять вплив батьки, які не хочуть виїжджати, пояснює представниця поліції.

«Діти прислухаються до батьків, до того, що вони говорять. Те, що батьки їм говорять, вони сприймають, як дійсність. Якщо мама каже, що у нас безпечно, то дитина так і відчуває, що «безпечно»», – зазначає Олександра Гаврилко.

Вона додала, що в Авдіївці і далі продовжують залишатися двоє дітей, правоохоронцям відома їхня адреса, але вони переміщаються і їх не вдається розшукати та евакуювати.

Напередодні з Авдіївки евакуювали родину з двома дітьми, яку вмовляли евакуюватися близько пів року. Як повідомила поліція Донецької області, дворічний хлопчик та 12-річна дівчинка тепер у безпеці. Зараз родина знайшла прихисток у Мирнограді та планує подальші дії

На початку квітня на Донеччині було оголошено примусову евакуацію дітей.

XS
SM
MD
LG