Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський підписав закон про відпустки та доплати для військових


Ухвалений Верховною Радою 28 червня законопроєкт був скерований на підпис президенту 29 червня, і 30 червня повернувся до законодавчого органу з підписом Володимира Зеленського
Ухвалений Верховною Радою 28 червня законопроєкт був скерований на підпис президенту 29 червня, і 30 червня повернувся до законодавчого органу з підписом Володимира Зеленського

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №9342 про зміни до законодавства щодо проходження військової служби під час дії воєнного стану.

Ухвалений Верховною Радою 28 червня законопроєкт був скерований на підпис президенту 29 червня, і 30 червня повернувся до законодавчого органу з підписом Володимира Зеленського, свідчить сайт парламенту.

Згідно із законопроєктом, військовослужбовцям щомісяця може виплачуватися додаткова винагорода в розмірі 30-100 тис. грн. Законопроєкт встановлює також доплату військовослужбовцям строкової служби – 6000 грн/міс, курсантам – 2350 грн/міс.

Поранені військовослужбовці, визнані непридатними до військової служби і зараховані в розпорядження відповідних командирів, отримуватимуть два місяці виплати за останньою займаною посадою, з 3-го місяця до завершення дії розпорядження – додаткову виплату 20 100 грн.

Сім’ям загиблих унаслідок поранення передбачено одноразову виплату в розмірі 100 тис грн.

Мінімальний поріг доплати інструкторам становить 15 тис грн.

Згідно із законопроєктом, термін відпустки військовослужбовцям становить 30 днів на рік, окрім цього можна брати до 10 днів відпустки за сімейними обставинами. Документ передбачає безперервну відпустку на лікування – не більше ніж 4 місяці.

Також законопроєкт забороняє допускати до участі в бойових діях військовослужбовців серед призваних на військову службу під час мобілізації, які не пройшли курс базової військової підготовки. Мінімальний термін проходження базової військової підготовки – не менше ніж місяць.

Законопроєкт також уточнює правила відстрочки військовозобов’язаних від мобілізації, які доглядають за родичами з інвалідністю. Такою відстрочкою можна скористатися, якщо в осіб з інвалідністю немає інших працездатних осіб, зобов’язаних, відповідно до закону, їх утримувати.

2 травня Верховна Рада продовжила термін дії воєнного стану і загальної мобілізації в Україні у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії ще на 90 днів: з 20 травня до 18 серпня.

XS
SM
MD
LG