Доступність посилання

ТОП новини

Джемілєв: Росія «категорично проти» звільнення кримських татар


За його інформацією, списки для ймовірного майбутнього обміну утримуваними особами вже готові
За його інформацією, списки для ймовірного майбутнього обміну утримуваними особами вже готові

Національний лідер кримських татар, депутат Верховної Ради України Мустафа Джемілєв заявляє, що в Росії немає бажання звільняти ув’язнених кримських татар у рамках обміну. Про це він сказав в коментарі «Громадському радіо».

Джемілєв також зазначив, що деякі кримські татари, які зараз перебувають у російському ув’язненні, самі можуть відмовитися від обміну.

«Повинен сказати, що росіяни категорично проти звільнення кримських татар. По-друге, у нас там досить ідейні люди. Якщо вони дізнаються, що їх обмінюють на бандитів, то вони можуть і відмовитися. Ось ми з допомогою Ердогана (президента Туреччини – ред.) звільнили Ахтема Чийгоза й Ільмі Умерова. Ердоган нам говорив, що попросив Путіна (президента Росії – ред.) звільнити їх, а потім з’ясувалося, що в обмін на це Туреччина була змушена видати двох терористів, які на території Туреччини вбивали чеченських дисидентів. Це професійні вбивці, співробітники ГРУ. І ось Умеров і Чийгоз кажуть: «Якби ми знали, що такою ціною, то ми б не звільнялися», – зазначив Джемілєв.

За його інформацією, списки для ймовірного майбутнього обміну утримуваними особами вже готові.

«Нам передали список з СБУ на затвердження. І незабаром вони за всяку ціну все ж планують обмінювати людей. Але ми для себе визначили пріоритети: обмінювати потрібно, перш за все тих, у кого найбільші терміни, наприклад, 17-18 років і за станом здоров’я. Списки вже готові, але зараз Росія просто не веде розмов про це», – сказав Джемілєв.

Російська сторона поки що не коментувала цю заяву.

Як раніше повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, Україна внесла в підготовлений на обмін список із 200 осіб 86 кримських татар.

Президент України Володимир Зеленський 5 березня заявив, що українська сторона в Тристоронній контактній групі передала список із понад 200 людей для обміну. Він сподівається, що обмін відбудеться вже цього місяця.

29 грудня 2019 року відбувся обмін утримуваними між Україною і російськими гібридними силами. З території ОРДЛО був звільнений 81 українець: 76 із них повернулися на підконтрольну українському уряду територію, ще п’ятеро вирішили залишитися на території, що контролюється російськими гібридними силами. Із 76 звільнених: 12 – тепер уже ексвійськовополонені, 64 – цивільні. Звільнених обміняли на 124 особи.

Це сталося після першої за три роки зустрічі лідерів країн «нормандського формату», яка відбулася в Парижі 9 грудня.

XS
SM
MD
LG