Доступність посилання

ТОП новини

Ситуація в Запорізькій області: протести проти військ РФ та гуманітарні проблеми


Периметр Енергодара, за даними мерії, наразі контролюється російськими військовими (панорама міста, фото аріхвне)
Периметр Енергодара, за даними мерії, наразі контролюється російськими військовими (панорама міста, фото аріхвне)

У Запорізькій області тривають акції протесту мешканців міст, в які вторглися російські військові. Опівдні акцію з вимогою до російських військ покинути місто провели мешканці Мелітополя. За даними пресслужби Мелітопольської міської ради, на мітинг вийшло кілька тисяч містян.

Проти військ РФ і роздачі ними продуктів населенню протестували також жителі Бердянська.

Як повідомив депутат Запорізької облради від Бердянська Євген Георгієв: «У місті з ворожих вантажівок спробували роздавати харчі. Більшість містян, чітко усвідомлюючи, що це не жест доброї волі, а елемент психологічної війни, реагували адекватно – блокували озброєних військових та роз'яснювали громадянам «суть происходящего».

У багатьох населених пунктах регіону, куди вторглися військові РФ, відчутні проблеми із забезпеченням продуктами харчування.

Так, в Бердянську для допомоги мешканцям міста мерія організувала роздачу гарячих обідів.

Мерія Василівки, довкола якої тривали активні бойові дії і яка зараз в «сірій зоні», домовилася про доставку до одного з районів міста продуктів з сусіднього Дніпрорудного.

Бракує палива та продуктів і в Енергодарі, про що заявляє мер міста Дмитро Орлов.

В Енергодарі, в разі погіршення ситуації, розглядається можливість відкриття громадських їдалень з безкоштовним харчуванням.

Периметр самого ж міста, за даними мера Енергодара Дмитра Орлова, наразі контролюється російськими військовими. Вони також перебувають на Запорізькій АЕС.

На півдні області також є проблеми із забезпеченням певними медикаментами.

Так, за повідомленням народного депутата (родом з Мелітополя) Сергія Мінько, 5 березня до Мелітополя було доставлено медпрепарати для інсулінозалежних, діалізних хворих, препарати для крові тощо. Вони призначені для Мелітополя, Бердянська, Приморська, Якимівки та навколишніх територій.

Вантаж транспортувався каретою швидкої у супроводі МКЧХ, але зазнав обстрілів з боку військ РФ під Василівкою.

Наразі в регіоні, як повідомляє Запорізька ОВА, триває робота зі створення гуманітарних коридорів для евакуації населення та підвозу необхідних продуктів, товарів першої необхідності та медикаментів на окремі території.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.
XS
SM
MD
LG