Доступність посилання

ТОП новини

«Енергоатом» розповів, чи українські АЕС готові до землетрусів


Незначні поштовхи фіксували системи сейсмічного моніторингу Хмельницької та Південноукраїнської атомних електростанцій (на фото: Південноукраїнська атомна електростанція, травень 2022 року)
Незначні поштовхи фіксували системи сейсмічного моніторингу Хмельницької та Південноукраїнської атомних електростанцій (на фото: Південноукраїнська атомна електростанція, травень 2022 року)

Українські атомні електростанції можуть витримати землетруси потужністю до семи балів за шкалою Ріхтера – про це повідомила компанія «Енергоатом» 8 лютого.

За заявою компанії, в Україні були відчутні відлуння останніх землетрусів у Туреччині. Зокрема, незначні поштовхи фіксували системи сейсмічного моніторингу Хмельницької та Південноукраїнської атомних електростанцій.

При цьому пресслужба цитує президента «Енергоатому» Петра Котіна, за словами якого, всі українські АЕС проєктувалися з урахуванням можливих землетрусів.

«При виборі майданчиків для будівництва обиралися ті ділянки, де найбільш безпечно. Вітчизняні атомні станції здатні витримати землетруси потужністю до семи балів», – заявив він.

Читайте також: Кількість загиблих через землетрус у Туреччині і Сирії зросла до 9600

Крім того, на українських станціях працює аварійний захист енергоблоків – вони терміново зупиняються при поштовхах у шість балів і переводяться у безпечний стан.

«Роботи з дослідження сейсмічної небезпеки НАЕК «Енергоатом» були виконані з урахуванням міжнародних рекомендацій МАГАТЕ і погоджені Держатомрегулювання України. Кожні десять років проводиться переоцінка безпеки всіх реакторів на сейсмічну стійкість і за потреби вживаються додаткові заходи для захисту енергоблоків», – додає компанія.

«Енергоатом» також зазначає, що західні фахівці оцінюють землетруси за шкалою, що оцінює фізичні наслідки руйнування, а не енергію, як за шкалою Ріхтера. Тому потужність землетрусу в Туреччині, який оцінюють у 8-9 балів, за шкалою Ріхтера сягає 6-7 балів, пояснює компанія.

Читайте також: Інформація про загибель двох українців через землетрус в Туреччині не підтвердилась – посол

За останніми даними, кількість загиблих внаслідок потужного землетрусу 6 лютого в Туреччині та Сирії перевищила 11 тисяч людей. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) попередила, що від стихії можуть постраждати до 23 мільйонів людей.

Землетрус магнітудою 7,8 став найпотужнішим у Туреччині з 1939 року, коли в провінції Ерзінджан загинули 33 тисячі людей. Понад 17 тисяч людей загинули під час землетрусу 1999 року в цьому районі, який є однією з найбільш активних сейсмічних зон у світі.

XS
SM
MD
LG