Доступність посилання

ТОП новини

ЄС прагне після саміту у Швейцарії організувати переговори з участю РФ у Саудівській Аравії – Bloomberg


Міністри закордонних справ ЄС 27 травня обговорять, як «зберегти обличчя» мирного саміту у Швейцарії – Bloomberg
Міністри закордонних справ ЄС 27 травня обговорять, як «зберегти обличчя» мирного саміту у Швейцарії – Bloomberg

Євросоюз прагне після проведення у червні у Швейцарії заходу, який українська влада називає Глобальним самітом миру, долучитися до організації восени у Саудівській Аравії діалогу про мир в Україні з участю Росії, пише 27 травня Bloomberg.

Подробиць цього плану видання не розкриває, коли і в якому форматі може відбутися зустріч із участю РФ, Bloomberg також не пише.

Журналісти нагадують, що президент США Джо Байден наразі не планує брати участь у саміті, запланованому на 15–16 червня на швейцарському курорті Бюрґеншток, американський лідер у ці дати віддає перевагу своєму передвиборчому заходу зі збирання коштів у Голівуді.

Китай і Бразилія, за цими ж даними, планують альтернативний захід із українського питання. Bloomberg вказує, що Бразилія та Індія відправлять до Швейцарії молодших чиновників зовнішньополітичних відомств, Китай представлятиме лише старший державний радник (очевидно, мається на увазі спецпредставник КНР з урегулювання російсько-української війни Лі Хуей – ред.).

Президент України Володимир Зеленський стверджує, що Росія не запрошена до Швейцарії, зокрема, через те, що в такому разі зустріч опиниться під загрозою зриву.

Володимир Зеленський про мирний саміт у Швейцарії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

«І, звичайно, є ще один аспект, який я вважаю небезпечним. Це неприїзд лідерів. За всіма даними всіх розвідок, цим займаються росіяни. Їхній план – максимально зірвати можливість приїзду лідерів. Максимально показати нелегітимність цього саміту. Показати, що більшість лідерів не підтримує цей саміт. Ми знаємо, кого вони зараз просять, із якими країнами зустрічаються, їхні діалоги з Китаєм», – розповів Зеленський в інтервʼю журналістам із Центральної Азії.

Форум

XS
SM
MD
LG