Доступність посилання

ТОП новини

«Путін боїться того, що може дати Саміт миру» – Зеленський у відеозверненні


Президент України Володимир Зеленський
Президент України Володимир Зеленський

Президент України Володимир Зеленський заявив із посиланням на дані неназваних розвідок, що російський лідер Володимир Путін прагне зірвати запланований на середину червня Саміт миру у Швейцарії, ініціатором якого є українська влада. Про це Зеленський заявив 24 травня у вечірньому відеозверненні.

«Путін не просто хоче зірвати Саміт миру і багато чого намагається для цього зробити. Він ще й боїться того, що може дати саміт – світ здатний примусити Росію до миру і до дотримання норм міжнародної безпеки. Росії нічого протиставити світовій більшості – попри всю путінську брехню. Він залежить від оточення в широкому сенсі цього слова, від міжнародного оточення теж. Ніхто у світі не зацікавлений у цій війні, крім самого агресора. І кожний це насправді розуміє, Саміт миру – це такий формат, який не дозволить Путіну більше брехати, а без брехні він абсолютно ніхто», – стверджує глава держави.

Конференція, яку українська влада називає Глобальним самітом миру, відбудеться 15–16 червня. Очікується, що від 80 до 100 країн візьмуть участь у зустрічі на розкішному курорті Бурґеншток поблизу міста Люцерн у Швейцарії. Понад 50 країн вже підтвердили свою участь.

У Росії, яку не запросили на саміт, заявляли, що переговори про мир в Україні, заплановані в червні у Швейцарії, не матимуть сенсу без участі Росії. Речниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, що будь-які дії щодо України, які «ігнорують позицію Росії», «відірвані від реальності».

Україна вимагає відновлення своєї територіальної цілісності й повного виведення російських військ як умову миру.

Форум

XS
SM
MD
LG