Доступність посилання

ТОП новини

Київ відреагував на повідомлення про нібито готовність Путіна до переговорів про перемирʼя


«Путін відчайдушно намагається зірвати мирний саміт у Швейцарії 15-16 червня. Він боїться його успіху. Його оточення посилає ці фальшиві сигнали про нібито готовність до припинення вогню», – вважає Дмитро Кулеба
«Путін відчайдушно намагається зірвати мирний саміт у Швейцарії 15-16 червня. Він боїться його успіху. Його оточення посилає ці фальшиві сигнали про нібито готовність до припинення вогню», – вважає Дмитро Кулеба

У Міністерстві закордонних справ України відреагували на повідомлення медіа про нібито готовність президента РФ Володимира Путіна до припинення вогню.

«Чому російські «джерела» раптом повідомляють ЗМІ, що Путін готовий зупинити війну на нинішніх лініях зіткнення? Все дуже просто. Путін відчайдушно намагається зірвати мирний саміт у Швейцарії 15-16 червня. Він боїться його успіху. Його оточення посилає ці фальшиві сигнали про нібито готовність до припинення вогню, незважаючи на те, що російські війська продовжують жорстоко атакувати Україну, а їхні ракети і безпілотники обстрілюють українські міста і громади», – написав у соцмережі Х міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Міністр вважає, що наразі Путін не має жодного бажання припинити свою агресію проти України.

«Лише принциповий та об'єднаний голос світової більшості може змусити його обрати мир, а не війну. Це те, чого покликаний досягти Саміт миру. Ось чому він так його боїться», – додав він.

24 травня агенція Reuters із посиланням на чотири джерела в Росії повідомила, що російський лідер Володимир Путін готовий припинити військові дії в Україні на лінії фронту, яка існує на сьогодні, щоб провести мирні переговори з Києвом. Це вже друга за пів року спроба російської влади надіслати сигнал Заходу про готовність зупинити війну в Україні, зазначає Reuters.

Згодом його речник Дмитро Пєсков заявив, що Путін готовий до переговорів для того, щоб досягти «тих цілей, яких ми зараз досягаємо через спеціальну військову операцію».

«Цілі ці зрозумілі, реалії також зрозумілі, є Конституція РФ, де зафіксований склад РФ, включаючи 4 нові території», – сказав Пєсков журналістам.

Конференція, яку українська влада називає Глобальним самітом миру, відбудеться 15–16 червня. Очікується, що від 80 до 100 країн візьмуть участь у зустрічі на розкішному курорті Бурґеншток поблизу міста Люцерн у Швейцарії. Понад 50 країн вже підтвердили свою участь.

У Росії, яку не запросили на саміт, заявляли, що переговори про мир в Україні, заплановані в червні у Швейцарії, не матимуть сенсу без участі Росії. Речниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, що будь-які дії щодо України, які «ігнорують позицію Росії», «відірвані від реальності».

Україна вимагає відновлення своєї територіальної цілісності й повного виведення російських військ як умову миру.

Форум

XS
SM
MD
LG