Доступність посилання

ТОП новини

Лідери ЄС планують підтвердити зобов’язання задовольнити нагальні військові потреби України, включно з передачею 1 млн снарядів


У довгостроковій перспективі ЄС також обіцяє свій «внесок у майбутні зобов’язання щодо гарантування безпеки України»
У довгостроковій перспективі ЄС також обіцяє свій «внесок у майбутні зобов’язання щодо гарантування безпеки України»

Лідери 27 країн-членів Євросоюзу на саміті у Брюсселі планують засвідчити стійку військову підтримку Україні, в тому числі, через задоволення нагальних військових потреб у її протистоянні агресії РФ. Про це йдеться у наявному в розпорядженні Радіо Свобода проєкті підсумків саміту в Брюсселі, які, як очікується, будуть ухвалені лідерами ЄС.

«Європейська рада наголошує на важливості зусиль держав-членів і, у найближчому майбутньому, необхідності прискорити надання військової підтримки Україні, щоб допомогти задовольнити її нагальні військові та оборонні потреби, включаючи ракети та боєприпаси, зокрема в обсязі одного мільйона снарядів, ініціативи щодо артилерійських боєприпасів, а також систем протиповітряної оборони для захисту її населення та критичної та енергетичної інфраструктури», – йдеться у проєкті висновків саміту.

Текст не є остаточний і в нього ще можуть бути внесені зміни.

Крім того, у довгостроковій перспективі ЄС обіцяє свій «внесок у майбутні зобов’язання щодо гарантування безпеки України», і пропонує для цього проконсультуватися попередньо з Україною.

«Здатність Росії вести агресивну війну має бути ще більше ослаблена, у тому числі шляхом подальшого посилення санкцій, а також шляхом їх повного та ефективного здійснення та запобігання обходу, особливо щодо товарів з групи високого ризику», – йдеться в документі.

У березні ЄС затвердив рішення про відправку Україні одного мільйона боєприпасів протягом найближчого року. Агенція Bloomberg із посиланням на джерела повідомила, що ЄС відстає від планів у цьому питанні. Раніше ЄС обіцяв надати Україні артилерійські боєприпаси протягом 12 місяців, спочатку за допомогою наявних запасів, а потім через контракти про спільні закупівлі та збільшення промислових потужностей. Але минула більш ніж половина цього часу, а план виконаний на 30%, пише агенція.

Саміт лідерів ЄС у Брюсселі триватиме 26-27 жовтня. Засідання розпочнеться сьогодні о 15-й за центральноєвропейським часом із відеозвернення від президента України Володимира Зеленського.

Форум

XS
SM
MD
LG