Доступність посилання

ТОП новини

ЄСПЛ присудив 21 тисячу євро засудженому за державну зраду російському фізику


Фізик Валентин Данилов
Фізик Валентин Данилов

Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) зобов’язав російську владу виплатити 21 тисячу євро компенсації фізику з міста Красноярська Валентину Данилову, засудженому у справах про державну зраду і шахрайство, повідомив голова правозахисної групи «Агора» Павло Чиков.

Суд дійшов висновку, що влада Росії порушила право Данилова на справедливий судовий розгляд і право на допит свідків. Науковець вважає, що суддя міг бути упереджений, а присяжні могли співпрацювати зі співробітниками правоохоронних органів.

Колишній директор теплофізичного центру в Красноярську, фізик Валентин Данилов у 2004 році був засуджений крайовим судом до 14 років позбавлення волі. Його звинуватили в передаванні китайській стороні секретних даних про космічну техніку. Суд присяжних виправдав Данилова, але Верховний суд Росії за зверненням прокуратури повернув справу на новий розгляд. Інший склад присяжних визнав провину фізика. У листопаді 2012 року районний суд у Красноярську задовольнив клопотання вченого про умовно-дострокове звільнення.

XS
SM
MD
LG