Доступність посилання

ТОП новини

Естонія: з літфестивалю зняли російську письменницю після відмови від участі українських поетес (ОНОВЛЕНО)


Лінор Ґоралік заявила, що відмовилася б від участі у фестивалі на користь українок, якби таке питання було поставлене
Лінор Ґоралік заявила, що відмовилася б від участі у фестивалі на користь українок, якби таке питання було поставлене

Попередня версія новини містила цитату щодо журналу ROAR та російської опозиції, яку медіа приписували українській поетесі Олені Гусейновій. Гусейнова в коментарі Радіо Свобода заперечила, що цитата належить їй, відтак її було вилучено.

Головну редакторку російського журналу ROAR, письменницю та перекладачку Лінор Ґоралік виключили з програми літературного фестивалю в Естонії після відмови від участі українських поетес, повідомила російська служба Радіо Свобода.

За повідомленням організаторів, українські письменниці Анна Грувер та Олена Гусейнова відмовилися брати участь у фестивалі через обговорення журналу Ґоралік.

«Ми, як і раніше, вважаємо, що свобода слова та можливість дебатів дуже важливі, але для зняття напруги необхідно зробити жорсткий вибір», – пояснили ситуацію організатори фестивалю Prima Vista.

Читайте також: У прикордонному з РФ естонському місті розмістили банер «Путін – воєнний злочинець»

Олена Гусейнова в коментарі Українському радіо 10 травня уточнила, що ані вона, ані Грувер не висували жодних вимог організаторам фестивалю Prima Vista. Вони відмовилися від участі, коли отримали запрошення. Як пояснила Гусейнова, фестиваль має частину програми, присвячену російській культурі. У ній мали взяти участь, окрім естонців російського походження, також вихідці з Росії, які мають інші паспорти, в тому числі Ґоралік, яка має ізраїльське громадянство.

«Про Лінор Горалік ми пам’ятаємо епізод квітня 2022 року, коли вона запустила журнал ROAR і коли українська спільнота, зокрема літературна, заявила, що це момент, коли розріджуються свідчення українців, і що це зараз неприпустимо. І Лінор на це відреагувала закриттям коментарів, видаленням поста. На цю дискусію вона не зреагувала, не почула українську спільноту», – цитує Гусейнову Українське радіо.

Ґоралік, яка народилася в Україні і з 2014 року живе в Ізраїлі, раніше заявляла, що вперше чує про відмову українок брати участь у фестивалі.

«Це огидна історія. Я говорю зараз абсолютно прямо: якби мені було поставлене таке питання, я б негайно відмовилася від участі у фестивалі на користь українок», – написала вона.

Виступ Ґоралік скасували у день початку фестивалю, 8 травня. Філолог Роман Лейбов, який повинен був провести презентацію ROAR, назвав зняття Ґоралік «провалом організаторів» і українською закликав українців, що перебувають у Тарту, прийти на зустріч з Ґоралік поза рамками фестивалю.

XS
SM
MD
LG