Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент закликає надати Україні статус кандитата на вступ до ЄС


Рішення щодо статусу України як кандидата ухвалюватимуть на саміті ЄС 23–24 червня в Брюсселі
Рішення щодо статусу України як кандидата ухвалюватимуть на саміті ЄС 23–24 червня в Брюсселі

Європарламент проголосував за резолюцію, якою закликає надати Україні статус кандидата на вступ до Євросоюзу. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, документ схвалили на пленарному засіданні у Страсбурзі ввечері 8 червня. Під час голосування 438 євродепутатів натисли кнопки «за», 65 – «проти» і 94 – утрималися.

Раді ЄС Європарламент рекомендує надати Україні статус кандидата як «чіткий політичний сигнал солідарності з народом України».

«Європарламент продовжить вас підтримувати у прагненнях отримати статус кандидата в члени ЄС. Ми знаємо, наскільки важливо зараз надіслати чіткий сигнал, що місце України – в нашій європейській родині. Сказати кожному: Україна – це Європа. І маємо почати обговорення того, як її відбудувати», – наголосила під час пленарного засідання президентка Європарламенту Роберта Мецола.

Перед тим, як схвалити резолюцію, євродепутати слухали сьогодні голову Верховної Ради Руслана Стефанчука. З трибуни Європарламенту він сказав, що українському народу зараз дуже важливо отримати від Європи «цей політичний меседж» (статус кандидата у члени Єврсооюзу – ред.).

«Друзі, якщо 24 червня ми не отримаємо цей меседж, цей меседж отримає Путін, і він зрозуміє, що тепер він може безкарно йти далі... Ми гарантуємо, що, отримавши цей імпульс, політичний посил, готові працювати далі», – заявив Стефанчук.

Рішення щодо статусу України як кандидата ухвалюватимуть на саміті ЄС 23–24 червня в Брюсселі. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сьогодні заявив, що ніяка «сурогатна версія» кандидатства Україну не влаштує. Він визнав, що в ЄС ще лишаються скептики щодо надання такого статусу Україні.

XS
SM
MD
LG