Доступність посилання

ТОП новини

10 людей загинули через чергу біля вершини Евересту


Фото з альпіністами на Евересті 22 травня 2019 року
Фото з альпіністами на Евересті 22 травня 2019 року

Шлях до вершини Джомолунгми, також відомої за англомовною назвою «Еверест», заторований через десятки альпіністів, які чекають своєї черги підкорити найвищу у світі гору. Альпіністи стоять у так званій «зоні смерті», на висоті понад 8 тисяч метрів, де повітря дуже розріджене. Тривале очікування вже призвело до смерті десятьох людей, що більше, ніж за увесь сезон 2018 року. Майже всі вони загинули через виснаження, коли спускалися з вершини.

Черга утворилася тому, що період, коли гору можна підкорити, доволі короткий – це кілька днів наприкінці квітня – на початку травня. Хмар над Джомолунгмою в цьому сезоні немає кілька днів, тому багато альпіністів хочуть підкорити гору саме в цей час.

Як повідомляє агентство AFP, влада Непалу також видала рекордну кількість дозволів на підкорення вершини – 381. Вартість ліцензії – 11 тисяч доларів.

Джомолунгма, або Еверест, а в Непалі відома як Саґарматха, – це найвища вершина земної кулі, розташована в Гімалаях на кордоні Китаю і Непалу. Її висота 8848 метрів над рівнем моря.

XS
SM
MD
LG