Доступність посилання

ТОП новини

Російський «тіньовий флот» підвищує ризик розливу нафти в Балтійському морі – прикордонна служба Фінляндії



Експерти кажуть, що флот танкерів з непрозорою структурою власності або без належного страхування дозволяє Кремлю продовжувати експорт. Фото ілюстративне
Експерти кажуть, що флот танкерів з непрозорою структурою власності або без належного страхування дозволяє Кремлю продовжувати експорт. Фото ілюстративне

Ризик великого розливу нафти в Балтійському морі зріс після того, як Росія почала використовувати «тіньовий флот» танкерів для обходу обмежень на експорт нафти, попередила 11 квітня прикордонна служба Фінляндії.

Мікко Сімола, керівник відділу морської безпеки прикордонної служби, повідомив AFP, що близько 70 «фантомних» нафтових танкерів, кожен з яких може перевозити понад 100 000 тонн сирої нафти, щотижня проходять через Фінську затоку, що збільшує ризик «аварії з екологічними наслідками».

Кількість суден, які плавають у цьому районі, «приблизно така ж або навіть більша, ніж до нападу Росії на Україну», сказав Сімола.

Усі нафтові танкери, що відправляються з великих російських портів Приморська, Усть-Луги, Висоцька та Санкт-Петербурга, використовують один і той же маршрут через Фінську затоку, що межує з Фінляндією та Естонією.

Поганий стан старих танкерів підвищує ризик технічних збоїв, які можуть призвести до страшного розливу нафти, особливо через мілководдя Балтійського моря та крихкі екосистеми.

«Іншим тривожним фактором є невизначеність у власності та страховому покритті суден», – додав Сімола, посилаючись на країни прапора, яких «раніше не було в північній частині Балтійського моря», такі як Камерун, Габон, Джибуті, Палау та Беліз.

Ймовірно, ці держави не знайомі з навігацією в скандинавських льодових умовах, що збільшує ризик екологічної катастрофи, сказав він.

Прикордонна охорона Фінляндії посилила моніторинг моря незабаром після повномасштабного вторгнення Росії та запровадження санкцій Заходу.

Експерти кажуть, що флот танкерів з непрозорою структурою власності або без належного страхування дозволяє Кремлю продовжувати експорт, незважаючи на запроваджене Заходом ембарго і обмеження цін на нафту.

Форум

XS
SM
MD
LG