Доступність посилання

ТОП новини

Генштаб: армія РФ «не відмовляється від наміру» витіснити підрозділи ЗСУ із лівобережжя Дніпра


Українські військовослужбовці на березі Дніпра на Херсонщині, 15 жовтня 2023 року
Українські військовослужбовці на березі Дніпра на Херсонщині, 15 жовтня 2023 року

Російські війська завдали трьох ракетних і 76 авіаційних ударів по українських позиціях та населених пунктах, а також здійснили 61 обстріл із реактивних систем залпового вогню, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України у вечірньому зведенні 8 квітня.

Протягом доби штаб зафіксував 48 бойових зіткнень.

На півночі ситуація протягом дня суттєво не змінювалася, ознак формування російських наступальних угруповань не фіксували.

На Куп’янському напрямку, за даними штабу, російські війська не фіксували наступальних дій російської армії, ще одну атаку Сили оборони відбили на Лиманському, поблизу Тернів.

«На Бахмутському напрямку противник здійснив 8 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Спірне, Кліщіївка, Андріївка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення», – йдеться в зведені.

Читайте також: Кулеба та Кемерон обговорили пошук та доставку до України систем Patriot

Збройні сили також відбили дві атаки поблизу Бердичів на Авдіївському напрямку. Найбільше атак командування все ще фіксує на Новопавлівському напрямку:

«Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Новомихайлівка, де ворог, за підтримки авіації, 20 разів намагався прорвати оборону наших військ».

Крім того, російські війська здійснили дві атаки на українські позиції на Оріхівському напрямку, в районі Старомайорського та на південний захід від Вербового.

«На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби, противник здійснив 3 безуспішні атаки позицій наших військ. Ворожих обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Микільське, Тягинка, Берислав Херсонської області та місто Херсон», – повідомляє командування.

Читайте також: «Нам бракує людей»: Павлюк закликав українців стати до лав ЗСУ

Генштаб звітує про удари української авіації по чотирьох зенітно-ракетних комплексах та семи районах зосередження військ і техніки РФ. Також ракетні війська уразили низку російських військових цілей.

Минулого тижня американський Інститут вивчення війни (ISW) у своєму звіті заявив, що російські війська, можливо, збільшують загальний темп своїх наступальних операцій в Україні. Аналітики зауважили, що інтенсифікація російських механізованих наступальних операцій відбувається, як правило, одночасно з посиленням ударів по українських енергетичних об’єктах.

За даними Генштабу ЗСУ, російські війська атакують практично на всіх напрямках фронту, найінтенсивніше – на Новопавлівському.

Раніше аналітики ISW припускали, що російське командування може зосередити свою прогнозовану наступальну операцію наприкінці весни-влітку 2024 року на заході Донецької області, сподіваючись використати стійке, але незначне просування російських сил у цьому секторі.

Форум

XS
SM
MD
LG