Доступність посилання

ТОП новини

У Росії суд засудив колишнього ватажка бойовиків Гіркіна до 4 років колонії


Після оголошення вироку захисник Гіркіна повідомив, що вирок будуть оскаржувати
Після оголошення вироку захисник Гіркіна повідомив, що вирок будуть оскаржувати

Московський міський суд у Росії засудив колишнього ватажка бойовиків угруповання «ДНР», полковника запасу ФСБ Ігоря Гіркіна (псевдо – Стрєлков) до 4 років колонії загального режиму у справі про заклики до екстремізму.

Також суд заборонив Гіркіна адміністрування інтернет-ресурсів на три роки. Час, проведений ним у слідчому ізоляторі, буде врахований у строк позбавлення волі.

Раніше сторона обвинувачення запросила для Гіркіна покарання у вигляді 4 років 11 місяців колонії загального режиму. Максимальний термін за цією статтею – 5 років позбавлення волі. Засідання суду проходили у закритому режимі.

Після оголошення вироку захисник Гіркіна повідомив агенції «Інтерфакс», що вирок будуть оскаржувати.

Ігоря Гіркіна, який з радикально антиукраїнських позицій критикував російську владу та перебіг війни в Україні, затримали у липні 2023 року. Відтоді він перебуває у СІЗО в Москві. Повідомляється, що у закликах до екстремізму його звинуватили через два записи в телеграм-каналі. Одна з них містила фразу «За це розстрілювати мало» – йшлося про чиновників, які, на думку Гіркіна, перешкоджають грошовим виплатам учасникам війни. Слідство побачило у висловлюванні заклик до екстремізму. Гіркін провину не визнав.

Перебуваючи за ґратами, Гіркін оголосив про висування в президенти Росії, проте його прихильникам не вдалося з дотриманням усіх правил провести збори щодо його кандидатури.

Гіркін у 2014 році очолив загін російських громадян, який за підтримки місцевих колаборантів захопив у квітні місто Словʼянськ у Донецькій області – з цього моменту фактично почалися бойові дії на Донбасі. Згодом Гіркін потрапив до опалу у російської влади. Він нарікав, що його так і не пустили на фронт навіть після повномасштабного російського вторгнення в Україну у лютому 2022 року.

У листопаді 2022 року суд у Гаазі заочно засудив Гіркіна до довічного увʼязнення, визнавши його винним у причетності до краху малайзійського «Боїнга» в небі над Донбасом у липні 2014 року. Гіркін заперечував провину, постійно повторюючи фразу, що «ополчення «Боїнг» не збивало» і не кажучи, хто, на його думку, збив авіалайнер (суд встановив, що літак був збитий з установки «Бук», яка належала російській армії, офіційна Москва це заперечує).

Форум

XS
SM
MD
LG