Доступність посилання

ТОП новини

«У нас є проблеми вдома» – сенатор США Ліндсі Ґрем щодо допомоги Україні


Сенатор США Ліндсі Ґрем під час брифінгу у Києві
Сенатор США Ліндсі Ґрем під час брифінгу у Києві

Американський сенатор-республіканець Ліндсі Ґрем 18 березня прибув до Києва із візитом. Він зустрівся із президентом України Володимиром Зеленським, представниками парламенту та прем’єр-міністром Денисом Шмигалем.

Під час брифінгу за підсумками зустрічей, Ґрем сказав, що США хоче і надалі допомагати Україні, «однак у пріоритеті внутрішні проблеми».

«Америка хоче допомогти, але у нас є проблеми вдома, які ми маємо почати вирішувати. У нас проблеми із кордоном. Чи можемо ми вирішити це питання до виборів? Я сумніваюся, але ми повинні продовжувати намагатися. І я сподіваюся знайти шлях вперед у палаті з двох речей. Безпека кордону. І допомога Україні, Ізраїлю, Тайваню», – додав сенатор.

Ґрем також кілька разів наголосив на тому, що підтримує запропоновану експрезидентом США Дональдом Трампом ідею про те, щоб Україна отримувала допомогу від США в кредит.

«Я сказав президенту, що я готовий допомогти Україні, але ми повинні зробити це у вигляді кредиту. Це буде новий спосіб ведення бізнесу. Я думаю, що він отримає більше громадської підтримки в США. Коли я повертаюся додому і говорю про Ізраїль, люди розуміють. Коли я говорю про Україну, вони розуміють. Але вони також дивуються про нас, про нашу націю, про нашу здатність допомогти собі, а також нашим союзникам. Тому я вважаю, що ідея експрезидента Трампа перетворити допомогу на прощенну безпроцентну позику має великий сенс», – додав Ґрем.

Ще він додав, що сподівається на ухвалення законопроєкту про мобілізацію, що Україні вдалось залучити більше людей до оборони і розраховує, що у 2024 Україна зможе не тільки оборонятися, але й наступати.

Зараз на позицію Ґрема та інших прихильних до України республіканців значною мірою впливає думка Дональда Трампа, який є найімовірнішим кандидатом на посаду президента від Республіканської партії на виборах 2024 року.

12 березня США оголосили новий пакет військової допомоги для України на суму 300 мільйонів доларів.

Сенат США на нічному засіданні 13 лютого підтримав законопроєкт, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню на суму 95 мільярдів доларів, 60 мільярдів із яких призначаються Києву.

Тепер законопроєкт має схвалити Палата представників американського Конгресу, де більшість мають республіканці. Значна частина з них орієнтується на колишнього президента Дональда Трампа, який критично висловлювався про цей законопроєкт.

Спікер Палати представників Майк Джонсон відкидає схвалений Сенатом 13 лютого законопроєкт, але допускає голосування за «нову пропозицію, що зʼявилася в Палаті представників». За даними CNN, завершити пропозицію і досягти консенсусу можуть наприкінці березня або у квітні.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG