Доступність посилання

ТОП новини

Громадськість пропонує Зеленському зробити державне оборонне замовлення більш відкритим


Президент України Володимир Зеленський на позиціях ЗСУ на Луганщині, 27 травня 2019 року
Президент України Володимир Зеленський на позиціях ЗСУ на Луганщині, 27 травня 2019 року

95% державного оборонного замовлення (ДОЗ) в Україні є закритим від громадськості, і це створює поле для масштабної корупції – таку спільну думку висловили представники Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони (НАКО), Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння, «Ліги оборонних підприємств» та ще кількох організацій, чия діяльність стосується оборонним сектором.

Своє бачення реформи ДОЗ вони виклали у Декларації на підтримку реформи оборонного замовлення. Вона містить основні кроки для збільшення прозорості та підзвітності оборонного замовлення, щодо яких вже позитивно висловилися як представники громадськості, так і деякі посадовці.

Читайте також: Конгрес США затвердив пакет безпекової допомоги Україні на 250 мільйонів доларів – посольство​

19 червня Декларацію передали до Адміністрації президента.

Підписанти документа наголошують: чинний закон «Про національну безпеку України» зобов’язує зробити оборонне замовлення максимально прозорим.

Оборонний сектор вважається одним з найбільш корумпованих та непрозорих у світі. Так, за даними Стокгольмського Міжнародного Інституту Дослідження Миру SIPRI, корупційна складова оборонних замовлень всіх держав за 2017 рік становить близько 20%, а це 400 мільярдів доларів. У країнах, які воюють (Україна – одна з них) корупційна частка є ще більшою, визнають дослідники.

XS
SM
MD
LG