Доступність посилання

ТОП новини

ГУР: Росія хоче до кінця грудня паспортизувати кілька сотень українських працівників ЗАЕС


Російські війська захопили Запорізьку АЕС у березні 2022 року, невдовзі після масштабного вторгнення в Україну
Російські війська захопили Запорізьку АЕС у березні 2022 року, невдовзі після масштабного вторгнення в Україну

Головне управління розвідки Міністерства оборони України заявляє, що Росія посилює тиск на громадян України, які працюють на окупованій Запорізькій АЕС, щоби змусити їх отримати російські паспорти і підписати контракти з «Росатомом».

«Відповідно до вимог російських окупантів, декілька сотень українських працівників ЗАЕС повинні бути паспортизовані документами держави-агресора і підписати контракти до 31 грудня 2023 року. З метою примусу на українських фахівців чинять психологічний тиск, вибірково без попереджень позбавляють доступу до робочих місць, анулюючи їхні перепустки», – йдеться в повідомленні.

У ГУР заявили, що серед українських працівників, які відмовляються від підписання контрактів з «Росатомом» і паспортів держави-агресора, російські спецслужби намагаються посіяти недовіру один до одного, створюючи умови для анонімних доносів, зокрема через спеціально створені телеграм-боти.

«Водночас серед завезених на ЗАЕС російських енергетиків зростає невдоволення через невиконані обіцянки щодо термінів відряджень на окуповану українську атомну електростанцію – замість двох місяців Москва наказує їм працювати по пів року й довше, оскільки в Росії важко знайти охочих кваліфікованих фахівців їм на заміну», – йдеться в повідомленні.

Перевірити наведені дані з незалежних джерел редакція з огляду на бойові дії не може.

Російські війська захопили Запорізьку АЕС у березні 2022 року, невдовзі після масштабного вторгнення в Україну. На станції перебуває моніторингова місія МАГАТЕ.

Форум

XS
SM
MD
LG