Доступність посилання

ТОП новини

Кремль кидає виклик суверенітету Вірменії – ISW про затримання військовими РФ росіянина у Гюмрі


Про те, що співробітники російської військової поліції затримали у Вірменії громадянина РФ, якого розшукували в Росії за відмову від військової служби, напередодні повідомили правозахисники
Про те, що співробітники російської військової поліції затримали у Вірменії громадянина РФ, якого розшукували в Росії за відмову від військової служби, напередодні повідомили правозахисники

Росія намагається кинути виклик суверенітету Вірменії, пише у своєму звіті американський Інститут вивчення війни (ISW).

«Російські військові затримали у Вірменії ще одного російського громадянина, ймовірно, намагаючись встановити військову й політичну владу над Вірменією і кинути виклик суверенітету цієї країни на тлі погіршення вірменсько-російських відносин», – йдеться в повідомленні.

Про те, що співробітники російської військової поліції затримали у Вірменії громадянина РФ Анатолія Щетіна (за іншою інформацією – Щетиніна), якого розшукували в Росії за відмову від військової служби, напередодні повідомили правозахисники з Ванадзорського відділення Гельсінської громадянської асамблеї.

За даними вірменських правозахисників, затриманого утримують на території 102-ї російської військової бази в місті Гюмрі й готуються відправити до Росії.

Правозахисники закликали Генеральну прокуратуру і МВС Вірменії запобігти вивезенню росіянина, звільнити його, а також притягнути до відповідальності тих, хто його незаконно затримав.

Наприкінці 2023 року співробітники російської військової поліції затримали у Вірменії росіянина Дмитра Сетракова, який дезертирував з армії РФ та виїхав із країни, щоб не брати участь у вторгненні в Україну. Після затримання Сетракова доставили на територію російської військової бази в Гюмрі, а згодом вивезли до Росії. Де він зараз перебуває, невідомо. Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян назвав дії російських силовиків на території країни незаконними.

На початку квітня Гельсінська громадянська асамблея – Ванадзор із посиланням на росіян, які звернулися до них, повідомляла про стеження у Вірменії за громадянами РФ, які залишили Росію з політичних мотивів через побоювання переслідування. За словами правозахисників, росіяни, які звернулися до них, зауважили біля місць свого проживання людей, одягнених у російську військову форму, які «відкрито переслідували їх» і розпитували «інформацію про те, хто проживає в підконтрольних їм квартирах».

Форум

XS
SM
MD
LG