Доступність посилання

ТОП новини

Російські військові затримали у Вірменії росіянина, який відмовився йти до армії РФ


Вірменська акція протесту біля російської військової бази в Гюмрі, 2022 рік
Вірменська акція протесту біля російської військової бази в Гюмрі, 2022 рік

Співробітники російської військової поліції затримали у Вірменії громадянина РФ Анатолія Щетіна (за іншою інформацією – Щетиніна), якого розшукували в Росії за відмову від військової служби, повідомили правозахисники з Ванадзорського відділення Гельсінської громадянської асамблеї.

За даними вірменських правозахисників, Щетіна утримують на території 102-ї російської військової бази в місті Гюмрі та готуються відправити до Росії.

Голова Ванадзорського відділення Гельсінської громадянської асамблеї Артур Сакунц розповів виданню «Важные истории», що правозахисникам поки що не відомо, за яких обставин затримали росіянина.

Як правозахисники дізналися про затримання, не повідомляється. При цьому вони наголошують, що викрадення Щетіна порушує закони Вірменії. Правозахисники просять Генеральну прокуратуру та МВС Вірменії запобігти вивезенню росіянина з Вірменії, звільнити його, а також притягнути до відповідальності тих, хто його незаконно затримав.

Наприкінці 2023 року співробітники російської військової поліції затримали у Вірменії росіянина Дмитра Сетракова, який дезертирував з армії РФ та виїхав із країни, щоб не брати участь у вторгненні в Україну. Після затримання Сетракова доставили на територію російської військової бази в Гюмрі, а згодом вивезли до Росії. Де він зараз перебуває, невідомо. Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян назвав дії російських силовиків на території країни незаконними.

На початку квітня Гельсінська громадянська асамблея – Ванадзор із посиланням на росіян, які звернулися до них, повідомляла про стеження у Вірменії за громадянами РФ, які залишили Росію з політичних мотивів через побоювання переслідування. За словами правозахисників, росіяни, які звернулися до них, зауважили біля місць свого проживання людей, одягнених у російську військову форму, які «відкрито переслідували їх» і розпитували «інформацію про те, хто проживає в підконтрольних їм квартирах».

Форум

XS
SM
MD
LG