Доступність посилання

ТОП новини

В ISW припустили подальші звільнення оборонних чиновників у РФ після відставки Шойгу і низки арештів


12 травня російський лідер Володимир Путін відправив Сергія Шойгу у відставку з посади міністра оборони і призначив його секретарем Ради безпеки РФ
12 травня російський лідер Володимир Путін відправив Сергія Шойгу у відставку з посади міністра оборони і призначив його секретарем Ради безпеки РФ

Кремль докладає серйозних зусиль для усунення високопоставлених російських оборонних чиновників і, ймовірно, поширив ці зусилля на старших офіцерів, які командують російськими бойовими операціями в Україні, заявляє в своєму новому звіті американський Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики згадали про те, що в Росії останнім часом були заарештовані за звинуваченнями в корупції кілька співробітників Міноборони РФ високого рангу: зокрема, начальник управління кадрів генерал-лейтенант Юрій Кузнєцов, заступник начальника Генштабу генерал-лейтенант Вадим Шамарін, начальник управління департаменту оборонного замовлення Міноборони Росії Володимир Вертелецький, заступник голови відомства Тимур Іванов, колишній командувач 58-ї загальновійськової армії генерал-майор Іван Попов. Арешти проходять на тлі відставки міністра оборони Сергія Шойгу і його заміни на віцепрем’єра РФ Андрія Бєлоусова.

Імовірно, Кремль використовує звинувачення в корупції як привід, щоб приховати справжні причини звільнення з Міноборони конкретних осіб, «які впали в немилість», зазначили в ISW.

Аналітики також звернули увагу на повідомлення російських ЗМІ і телеграм-каналів про те, що командувач найбільшим з’єднанням військ російської армії, 20-ї гвардійської Червонопрапорної загальновійськової армії, Сухраб Ахмедов звільнений із посади.

Офіційного підтвердження відставки поки що немає, і в ISW також не можуть підтвердити його відсторонення, але наголошують, що «заяви про його звільнення – примітні, оскільки це буде перше відсторонення офіцера, який активно командує російськими силами в Україні, в рамках останньої серії звільнень».

«Офіційні заяви Кремля і спекуляції військових блогерів про арешти і зміни командування свідчать про те, що більшій кількості старших офіцерів може загрожувати звільнення», – йдеться у звіті.

Зокрема, як зазначили в ISW, російські джерела стверджували, що дехто з заарештованих чиновників має зв’язки з начальником Генштабу РФ генералом Валерієм Герасимовим, але «не заходили настільки далеко, щоб стверджувати, що самого Герасимова буде усунено».

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив 13 травня, що «поки що ніяких змін не передбачається», коли його конкретно запитали про Герасимова, однак, припустивши, що перебування Герасимова на посаді в довгостроковій перспективі не гарантоване. 23 травня Пєсков заперечив наявність «кампанії» проти чиновників російського Міноборони, натомість стверджуючи, що арешти є частиною послідовної боротьби з корупцією.

«Раніше Пєсков відхиляв запити журналістів про Міноборони Росії, і його рішення відповісти на запитання про зміни в командуванні й арешти вказує на те, що Кремль, можливо, хоче підтримки цих чисток. Твердження Пєскова про те, що звільнення є частиною послідовних зусиль, важко узгодити з раптовим шквалом звільнень і арештів з аномальною швидкістю і широким розголосом», – зазначили аналітики.

12 травня російський лідер Володимир Путін відправив Сергія Шойгу у відставку з посади міністра оборони і призначив його секретарем Ради безпеки РФ. Шойгу очолював Міноборони 11 з половиною років – з листопада 2012 до травня 2024 року. На посаду голови військового відомства висунутий колишній віцепремʼєр із економічних питань Андрій Бєлоусов.

У розвідці Великої Британії раніше заявили, що Андрія Бєлоусова призначили міністром оборони РФ для забезпечення більшої ефективності оборонних витрат і тіснішої координації між оборонними галузями і потребами російських збройних сил.

Зміна міністра оборони РФ, кажуть розвідники, навряд чи матиме вплив на хід війни в Україні, оскільки лідер Росії Володимир Путін також оголосив, що не буде жодних змін у вищому керівництві Генерального штабу збройних сил Росії.

Форум

XS
SM
MD
LG