Доступність посилання

ТОП новини

Керівнику підпільної в’язниці «Ізоляція» у Донецьку заочно повідомили про підозру – ОГП


Одним із бранців «Ізоляції» був нині звільнений журналіст Станіслав Асєєв
Одним із бранців «Ізоляції» був нині звільнений журналіст Станіслав Асєєв

Керівнику так званої підпільної в’язниці «Ізоляція», що на території колишнього заводу ізоляційних матеріалів в окупованому Донецьку, заочно повідомлено про підозру, передає 29 жовтня пресслужба Офісу генпрокурора.

«Заочно повідомлено про підозру особі у створенні терористичної групи чи терористичної організації, створенні не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань, порушенні законів та звичаїв війни, за попередньою змовою групою осіб, та торгівлі людьми (ч. 2 ст. 149, ч. 1 ст. 258-3, ч. 1 ст. 260, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України). За даними слідства, у 2014 році за вказівкою мешканця м. Макіївки озброєні представники незаконного воєнізованого формування «Министерство государственной безопасности», що контролюється РФ, захопили територію колишнього заводу ізоляційних матеріалів у м. Донецьку. Під керівництвом підозрюваного на захопленому підприємстві бойовики облаштували власну підпільну в’язницю «Ізоляція», де незаконно утримували і катували цивільних осіб, полонених військовослужбовців ЗСУ та інших формувань, залучених у проведенні Антитерористичної операції/ Операції Об’єднаних сил», – йдеться в повідомленні ОГП.

За даними Офісу генпрокурора, досудове розслідування триває, встановлюється коло потерпілих осіб, а також інших причетних до скоєння злочинів осіб.

Навесні 2014 року донецький музей сучасного мистецтва «Ізоляція» (він розташовувався у колишніх приміщеннях заводу ізоляційних матеріалів) був захоплений проросійськими бойовиками угруповання «ДНР». Замість арт-простору з виставками і лекціями, з’явилася тюрма, яка вважається найжорстокішою на окупованих територіях. До 2018 року керував «Ізоляцією» російський найманець на прізвисько «Палич», або «Перший», про особливу жорстокість якого розповідали колишні бранці.

Читайте також: Станіслав Асєєв: «Те, що я кажу, – це навіть не 10 відсотків від того, що я можу сказати»

Про ситуацію, зокрема і в тюрмі та про катування, після звільненння з полону бойовиків розповів журналіст і блогер, автор виданої Радіо Свобода книжки «В ізоляції» Станіслав Асєєв. Він пробув у полоні 31 місяць, із них 28 місяців його утримували на території артцентру «Ізоляція».

XS
SM
MD
LG