Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ: Ізраїль погоджується звільнити 700 палестинських ув’язнених в обмін на 40 заручників


Дим піднімається під час ізраїльського удару у місті Газа, 21 березня 2024 рок
Дим піднімається під час ізраїльського удару у місті Газа, 21 березня 2024 рок

Ізраїль погодився на пропозицію США про звільнення близько 700 палестинських ув’язнених в обмін на 40 заручників, захоплених угрупованням «Хамас» (визнаним США та ЄС терористичним) у ході нападу 7 жовтня 2023 року. Про це повідомили джерела телеканалу CNN та низки ізраїльських ЗМІ.

Угруповання «Хамас» поки не відповіло на пропозицію.

Автором ініціативи став директор ЦРУ Вільям Бернс під час переговорів у столиці Катару Досі, які Ізраїль та «Хамас» ведуть через посередників уже кілька місяців.

Раніше прем’єр-міністр Ізраїлю Беньмін Нетаньягу відкинув пропозиції угруповання «Хамас» щодо звільнення заручників, назвавши їх «абсурдними».

Головним питанням ізраїльської політики щодо «Хамасу» є звільнення всіх ізраїльських заручників, захоплених в день нападу на Ізраїль 7 жовтня. «Хамас» пов’язує угоду з постійним припиненням вогню та виведенням ізраїльських військ із сектору Гази.


Попередній обмін заручниками відбувся під час короткого перемир’я у листопаді минулого року. 105 ізраїльських заручників обміняли на приблизно 240 палестинських ув’язнених із ізраїльських в’язниць. Близько 130 заручників все ще утримуються у Газі. Ізраїльські офіційні особи заявили, що, на їхню думку, близько 30 із них – мертві.

Ще один камінь спотикання для досягнення домовленостей – запланована Ізраїлем операція у місті Рафах на півдні сектора Гази, де перебувають понад мільйон палестинців, які втекли від бойових дій на півночі сектора. США виступають проти операції та вимагають від Ізраїлю вжити заходів для захисту мирного населення.

Прем’єр-міністр Ізраїлю заявив, що незважаючи на міжнародний тиск, армія оборони Ізраїлю увійде в Рафах, завершить ліквідацію батальйонів «Хамас», що залишилися, відновить безпеку і забезпечить «повну перемогу народу і державі Ізраїль». Беньямін Нетаньягу також хоче встановити силовий контроль над усіма палестинськими територіями - від річки Йордан до Середземного моря, і виступає проти створення палестинської держави, яку вважає загрозою Ізраїлю.

США та більшість світової спільноти вважають, що лише формула «дві держави для двох народів» може забезпечити стійкий світ.

Форум

XS
SM
MD
LG