Доступність посилання

ТОП новини

РФ і Китай заблокували в ООН американську резолюцію щодо Сектора Гази


Посол РФ в ООН Василь Небензя
Посол РФ в ООН Василь Небензя

Рада безпеки ООН 22 березня обговорила запропоновану США резолюцію щодо ситуації в Секторі Гази. У ній пропонувалося негайно припинити бойові дії з обох сторін конфлікту приблизно на шість тижнів, щоб надати гуманітарним організаціям можливість надати допомогу цивільному населенню. Однак Росія та Китай скористалися правом вето та заблокували ухвалення резолюції.

Також у документі містилася вимога до угруповання «Хамас», визнаного терористичним у США та Євросоюзі, негайно надати доступ до ізраїльських заручників та піти назустріч дипломатичним зусиллям для їхнього звільнення.

Постійний представник Росії в Раді безпеки Василь Небензя заявив, що в американському проєкті резолюції «визначається нагальна необхідність негайного та сталого припинення вогню, але немає відповідної вимоги чи заклику», цитує слова дипломата російська агенція ТАСС.

Небензя закликав підтримати альтернативний варіант резолюції, запропонований непостійними членами Ради безпеки.

Постійний представник США в Раді безпеки ООН Лінда Томас-Ґрінфілд до голосування заявила, що її країна вітала б постійне перемирʼя в Секторі Гази, але поки що необхідно робити дипломатичні зусилля, виходячи з реальних умов, такі як переговори з «Хамас», що відбуваються за посередництва Катару. Після того, як Китай і Росія скористалися правом вето, вона засудила їхні дії, сказавши, що обидві країни поки не зробили нічого значущого для вирішення ситуації, а Росія «кидається камінням у будинку зі скла» і ставить політичні інтереси вище за інтереси прогресу у розвʼязанні конфлікту.

Пропонований альтернативний варіант резолюції вона розкритикувала за те, що в ньому, на думку Томас-Ґрінфілд, недостатньо прописані можливості для дипломатії в регіоні і він може надати «Хамасу» лазівку, щоб уникнути угоди зі звільнення заручників.

Ізраїль проводить у Смузі Гази повномасштабну військову операцію у відповідь на напад «Хамасу» на південь Ізраїлю 7 жовтня 2023 року. Під час тієї атаки загинули понад 1200 людей, понад 200 ізраїльтян та іноземців були вивезені до Гази. Понад 130 людей, за останніми даними, досі є заручниками.

За даними підконтрольного «Хамасу» МОЗ Гази, які неможливо незалежно перевірити, внаслідок обстрілів з боку Армії оборони Ізраїлю загинуло понад 30 тисяч палестинців – переважно жінок та дітей.

Ізраїль раніше заявив, що готується провести бойову операцію врайоні прикордонного пункту Рафах на кордоні з Єгиптом. У цьому регіоні ховаються понад півтора мільйона переміщених жителів Гази. Вашингтон стверджує, що проведення операції без евакуації людей може спричинити гуманітарну катастрофу.

Форум

XS
SM
MD
LG