Доступність посилання

ТОП новини

Блінкен їде на Близький Схід у спробах досягти перемир’я в Секторі Гази


Ентоні Блінкен зустрінеться з лідерами Саудівської Аравії в Джидді й лідерами Єгипту в Каїрі
Ентоні Блінкен зустрінеться з лідерами Саудівської Аравії в Джидді й лідерами Єгипту в Каїрі

Державний секретар США Ентоні Блінкен 20 березня починає нову поїздку на Близький Схід, щоб просувати угоду для забезпечення тимчасової паузи в боях у Секторі Гази і звільнення заручників, утримуваних угрупованням «Хамас» (визнане терористичним в ЄС і США).

Блінкен зустрінеться з лідерами Саудівської Аравії в Джидді й лідерами Єгипту в Каїрі, щоб обговорити переговори за посередництва Єгипту й Катару щодо угоди, а також спроби надати більше допомоги Газі, повідомили в Держдепартаменті.

Раніше цього місяця стало відомо, що американські військові збудують тимчасовий порт на березі Сектора Гази, через який палестинцям морем доставлятимуть гуманітарну допомогу. Передбачається, що в порту буде тимчасовий причал, який дозволить збільшити постачання гуманітарної допомоги на сотні додаткових вантажівок щодня. Місія координуватиметься з Ізраїлем, ООН і гуманітарними неурядовими організаціями.

Гуманітарна криза в Секторі Гази, керованому «Хамасом», викликає все більшу стурбованість західних держав.

Ізраїль розпочав наземну операцію у Смузі Гази у відповідь на напад угруповання «Хамас», визнаного терористичним в ЄС і США, на південь Ізраїлю 7 жовтня 2023 року. Тоді від рук джигадистів загинули близько 1200 осіб, включаючи дітей, жінок і літніх людей, понад 250 були захоплені в заручники й вивезені до Сектору Гази. Ізраїль заявив, що його мета – повне знищення «Хамасу».

Підконтрольне «Хамасу» МОЗ Гази стверджує, що з початку бойових дій у секторі загинули понад 30 тисяч палестинців. Ці дані неможливо перевірити з незалежних джерел. Багато країн звинувачують Ізраїль у надмірній жорстокості щодо мирних громадян. Ізраїльські військові стверджують, що атакують виключно інфраструктуру джигадистів і стверджують, що «Хамас» розміщує свої обʼєкти в густонаселеній забудові, використовуючи мирне населення як живий щит.

Форум

XS
SM
MD
LG