Доступність посилання

ТОП новини

Reuters: угода Конгресу і Білого дому продовжує заборону фінансування агенції ООН у Газі до березня 2025 року


Палестинська сім’я серед руїн свого сімейного будинку в Дейр-ель-Балах, 11 березня 2024 року
Палестинська сім’я серед руїн свого сімейного будинку в Дейр-ель-Балах, 11 березня 2024 року

Угода, досягнута лідерами Конгресу США та Білим домом щодо масштабного законопроєкту про фінансування військових, Державного департаменту та низки інших урядових програм, продовжує заборону на фінансування США UNRWA – агенції ООН у справах палестинських біженців – до березня 2025 року, повідомляє Reuters з посиланням на два джерела.

У січні адміністрація президента Джо Байдена заявила, що тимчасово призупиняє нове фінансування UNRWA після того, як Ізраїль звинуватив 12 із 13 000 співробітників агенції в Газі в участі у діях визнаного ЄС та США терористичним угруповання «Хамас» 7 жовтня 2023 року.

Прихильники допомоги намагалися відновити її, закликаючи Вашингтон підтримати організацію допомоги, оскільки групи допомоги працюють над запобіганням голоду в Газі.

Два джерела, знайомі з угодою, сказали, що фінансування буде заблоковано на рік, а деталі альтернативних зусиль щодо надання гуманітарної допомоги палестинцям у Газі будуть обговорені після оприлюднення закону.

Білий дім і лідери Конгресу відмовилися коментувати деталі угоди до оприлюднення текстів законопроєктів про витрати.

UNRWA в Газі перебуває під пильною увагою після того, як ізраїльські військові заявили, що виявили командний тунель «Хамасу», що пролягав під штаб-квартирою агенції. Ізраїль також раніше звинуватив близько десятка співробітників у причетності до терактів 7 жовтня. Агенція у відповідь звільнила частину своїх співробітників і розпочала розслідування.

Кілька великих західних донорів UNRWA, включно зі США та Німеччиною, тимчасово зупинили виплати через ці звинувачення. США, найбільший донор цієї агенції ООН, що надає від 300 до 400 мільйонів доларів на рік, заявили, що хочуть побачити результати цього розслідування та вжиті коригувальні заходи, перш ніж розглядати питання про відновлення фінансування.

Форум

XS
SM
MD
LG