Доступність посилання

ТОП новини

Вже дев’ять країн-донорів призупинили фінансування агентства ООН UNRWA


На фото видно дим, що клубочиться над Хан-Юнісом на півдні Смуги Гази під час ізраїльського бомбардування 24 січня 2024 року
На фото видно дим, що клубочиться над Хан-Юнісом на півдні Смуги Гази під час ізраїльського бомбардування 24 січня 2024 року

Вже дев’ять країн-донорів призупинили фінансування агентства ООН у справах палестинських біженців (UNRWA). До США, які застосували цей захід 26 січня, приєдналися Великобританія, Німеччина, Італія, Нідерланди, Швейцарія, Фінляндія, Австралія та Канада. Вони заявили, що не виділятимуть кошти UNRWA до отримання результатів розслідування можливої причетності співробітників агентства до нападу угруповання «Хамас», визнаного терористичним у США та ЄС, на Ізраїль 7 жовтня минулого року.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш визнав серйозність висунутих на адресу UNRWA підозр, але закликав міжнародне співтовариство забезпечити продовження гуманітарної роботи агентства.

Міністр закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац закликав до припинення роботи агентства у Секторі Гази. Він заявив, що агенція «консервує проблему біженців, заважає миру та служить цивільним крилом «Хамас» у Газі». На думку міністра, у майбутньому відновленні Гази на місце UNRWA мають прийти інші агентства, «по-справжньому віддані ідеям миру та розвитку».


Глава UNRWA Філіппе Лаццаріні у своїй заяві повідомив, що співробітників, які потрапили під підозру, звільнено і, якщо підозри підтвердяться, вони постануть перед судом. Він зажадав продовження фінансування роботи агентства, від якого, за його словами, залежать життя 2,2 мільйона жителів Сектору Гази та стабільність у регіоні.

Про підозри на адресу співробітників UNRWA, які, можливо, брали участь у нападі «Хамасу» на Ізраїль 7 жовтня 2023 року, стало відомо 26 січня. Пакет відповідних матеріалів було представлено Ізраїлем. Йдеться про 12 співробітників агентства. Один із них загинув, дев’ять звільнено, особи ще двох встановлюються.

Ізраїль раніше неодноразово критикував UNRWA, стверджуючи, що школи та лікарні, якими керує агентство, використовував «Хамас».

Близькосхідна агенція ООН для допомоги палестинським біженцям була заснована у 1949 році. До сфери відповідальності агентства входять організація освіти, охорони здоров’я і соціальних послуг. США є одним з найбільших фінансових донорів організації.

Внаслідок нападу «Хамасу» на Ізраїль 7 жовтня минулого року загинули понад 1200 людей. 253 особи – як ізраїльтяни, так і іноземці – були взяті в заручники. Близько половини з них звільнили під час короткого перемир’я у листопаді. 27 заручників загинули в полоні, 132 громадяни Ізраїлю, включаючи дітей, жінок і людей похилого віку, як і раніше, залишаються в Секторі Гази.

Форум

XS
SM
MD
LG