Доступність посилання

ТОП новини

Нагірний Карабах: Азербайджан заявив про домовленість щодо припинення вогню


На цьому фото, зробленому з відео, опублікованому Міністерством оборони Азербайджану в середу, 20 вересня 2023 року, дим піднімається над територією, де, за словами Азербайджану, розташовані позиції вірменських сил на території Нагірного Карабаху.
На цьому фото, зробленому з відео, опублікованому Міністерством оборони Азербайджану в середу, 20 вересня 2023 року, дим піднімається над територією, де, за словами Азербайджану, розташовані позиції вірменських сил на території Нагірного Карабаху.

Міноборони Азербайджану заявило про домовленість щодо припинення вогню у сепаратистському регіоні Нагірний Карабах.

Повідомляється, що досягнуто домовленості про призупинення «локальних антитерористичних заходів» 20 вересня 2023 року о 13:00.

Як повідомляє вірменська служба Радіо Свобода, офіційний Єреван ознайомився із пропозицією щодо припинення вогню. Прем’єр-міністр Нікол Пашинян зазначив, що Вірменія жодним чином не брала участі у розробці тексту угоди та не була стороною обговорень.

Він зауважив, що в тексті згадуються збройні сили Вірменії і виведення частин збройних сил Вірменії з сепаратистського регіону Нагірний Карабах, але, за його словами, з серпня 2021 року Вірменія там не тримає своїх військових.

19 вересня азербайджанська армія оголосила про «антитерористичну операцію» в Карабаху з метою відновлення конституційного ладу. Баку повідомив про удари по обʼєктах вірменської армії та вірменських збройних підрозділів у Карабаху. Єреван присутність своїх військових у регіоні заперечує.

Перед оголошенням операції Баку звинуватив фактичну владу Карабаху в організації терактів. За даними азербайджанської сторони, 19 вересня на міни наїхали два автомобілі. Загинули девʼятеро людей, серед яких були семеро співробітників МВС Азербайджану.

Вірменська служба Радіо Свобода повідомила, що за добу у Нагірному Карабаху загинули щонайменше 25 людей. Баку повідомив про загибель одного жителя контрольованого Азербайджаном міста Шуша.

Баку та Єреван роками перебувають у конфлікті через сепаратистський регіон Нагірний Карабах. Підтримувані Вірменією сепаратисти захопили регіон Азербайджану, населений переважно вірменами, під час війни на початку 1990-х років, у якій загинуло близько 30 000 людей.

За підсумками короткострокової війни восени 2020 року Азербайджан та Вірменія за посередництва Росії підписали угоду про припинення бойових дій. Баку повернув собі під контроль частину територій Нагірного Карабаху та прилеглі райони Азербайджану.

XS
SM
MD
LG