Доступність посилання

ТОП новини

У Казахстані криміналізують домашнє насильство


Будівля парламенту Казахстану
Будівля парламенту Казахстану

Сенат Казахстану ухвалив закон про забезпечення прав жінок та безпеки дітей, документ переважно спрямований на криміналізацію побутового насильства, повідомляє казахстанська служба Радіо Свобода.

Як пише видання Zakon.kz, закон запроваджує кримінальну відповідальність за побиття та навмисне заподіяння легкої шкоди здоровʼю, а також посилює відповідальність за навмисне заподіяння середньої та тяжкої шкоди здоровʼю.

Крім цього, закон виключає можливість примирення сторін у рамках справ, повʼязаних із фізичним насильством і жорстоким поводженням щодо неповнолітніх, а також у випадках повторного вчинення дій, передбачених статтями про побиття та заподіяння легкої шкоди здоровʼю впродовж року з моменту примирення сторін.

Документ також встановлює покарання у вигляді довічного позбавлення волі за вбивство, зґвалтування та насильницькі дії сексуального характеру щодо малолітніх, «шляхом виключення інших альтернативних заходів покарання, передбачених Кримінальним кодексом». Крім того, в Кримінальному кодексі зʼявиться нова стаття про «докучання сексуального характеру» щодо підлітків, які не досягли 16-річного віку.

Також документ передбачає запровадження кримінальної відповідальності за доведення до самогубства та схиляння до самогубства з покаранням у вигляді позбавлення волі. За пропаганду самогубства передбачені штрафи.

Документ був схвалений у нижній палаті наприкінці лютого. Тепер його має підписати президент, після чого закон набере чинності.

У Казахстані триває суд над колишнім міністром національної економіки Куандиком Бішимбаєвим, якого звинувачують у вбивстві дружини Салтанат Нукенової. Процес відбувається публічно і широко висвітлюється в пресі. Бішимбаєву може бути призначений максимальний, довічний термін покарання.

Форум

XS
SM
MD
LG