Доступність посилання

ТОП новини

Керівництво Євросоюзу погодилося обмежити в’їзд до блоку через COVID-19


Урсула фон дер Ляйєн та Шарль Мішель (на задньому плані) презентують рішення Європейської Ради та Єврокомісії, 17 березня 2020 року
Урсула фон дер Ляйєн та Шарль Мішель (на задньому плані) презентують рішення Європейської Ради та Єврокомісії, 17 березня 2020 року

Європейська рада погодился на пропозицію Єврокомісії закрити кордони Євросоюзу на період 30 днів для запобігання поширенню коронавірусу SARS-CoV-2. Про це голова Ради Шарль Мішель заявив на спільній пресконференції з головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляйєн 17 березня.

«Аби обмежити глобальне поширення вірусу, ми погодилися посилити наші зовнішні кордони, запровадивши координоване тимчасове обмеження некритично важливих відвідин Євросоюзу на період 30 днів на основі підходу, запропонованого Комісією», – заявив Мішель.

Серед інших заходів, щодо яких домовилося керівництво Євросоюзу:

  • подальший пошук рішень щодо перетину кордонів між країнами блоку, щоб забезпечити постачання ліків, продуктів та інших товарів і повернення додому для громадян ЄС
  • запровадження обов’язкового попереднього дозволу на експорт медичних товарів
  • проведення спільних закупівель необхідних засобів захисту через структурну Службу цивільного захисту
  • підтримка ініціатив Єврокомісії щодо заходів з фінансової підтримки громадян ЄС
  • спільна робота над поверненням на територію блоку громадян ЄС, які перебувають поза його кордонами

Урсула фон дер Ляйєн зазначила, що представники країн Євросоюзу підтримали пропозиції Єврокомісії і зокрема – ідею закрити зовнішні кордони.

Читайте також: Остання в Європі: Чорногорія виявила перші випадки захворювання на COVID-19​

«Було приємно бачити повне схвалення з боку держав-членів. Якщо говорити детальніше, звичайно, однією з перших тем було запровадження тимчасових обмежень на в’їзд на зовнішніх кордонах. Тож ми отримали багато підтримки від країн-членів, і тепер від них залежить втілення. Вони сказали, що здійснять це негайно, і це добре. Отже, в нас є одноголосний та єдиний підхід до того, що стосується зовнішніх кордонів», – зазначила голова Єврокомісії.

Іншим важливим питанням, за словами фон дер Ляйєн, був перетин кордонів країн у межах самого блоку.

Читайте також: Коронавірус: світ змінює норми і звички​

«Ми знаємо, що дуже багато людей застрягли в самому Євросоюзі і мають складнощі з поверненням додому. Вони мають отримати допомогу в тому, щоб повернутися. І, звісно, ми маємо багато дорожніх заторів з вантажівок, які перевозять товари. Постачання товарів повинно бути швидким. Нам потрібні ці продукти для функцонування внутрішнього ринку», – сказала вона.

16 березня глава Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн запропонувала тимчасово обмежити в’їзд на територію Євросоюзу.

Столиця Євросоюзу йде на карантин – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Станом на 17 березня у світі зареєстровано понад 183 тисячі випадків зараження коронавірусною хворобою COVID-19, 7168 людей померли, майже 80 тисяч одужали.

ВИБРАНЕ ВІДЕО

XS
SM
MD
LG